Τις ποικίλες πτυχές της αξιόλογης προβιομηχανικής βιοτεχνίας των σταμπωτών μαντηλιών στην Κύπρο, παρακολουθώντας την μέχρι και την εγκατάλειψή της, στις αρχές του 21ου αιώνα, μέσα από την καταγραφή της παραγωγής στο εργαστήριο του τελευταίου μαντηλάρη της Κύπρου, στη Λευκωσία, έχει στόχο να φωτίσει η δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου σε διάλεξή της με τίτλο «Τα σταμπωτά της Κύπρου από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα».

Σύμφωνα με τη δρα Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου: «Η τυποβαφική, το στάμπωμα σχεδίων πάνω σε ύφασμα με ξυλότυπους, ήταν τέχνη με μακραίωνη παράδοση. Αναπτύχθηκε σε χώρες της Ανατολής, ιδιαίτερα στις Ινδίες, αλλά η εξέλιξή της σε βιομηχανία σημειώθηκε στην τεχνολογικά εξελιγμένη Ευρώπη. Είδος πολυτελείας αρχικά, το σταμπωτό με τα πολύχρωμα άνθινα σχέδιά του υποκατέστησε τα κεντημένα και χρυσοΰφαντα υφάσματα, και ως εύχρηστο και οικονομικά προσιτό απέκτησε ευρύτατη διάδοση. Η Κύπρος αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής σταμπωτών κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα. Τα τυπωμένα βαμβακερά υφάσματα του νησιού ήταν ονομαστά για τα ανεξίτηλα χρώματά τους και εκτός από την επιτόπια οικιακή χρήση, αποτελούσαν είδη εξαγωγικού εμπορίου. Η τέχνη συνεχίστηκε στα νεότερα χρόνια, μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα,  με τη μορφή των σταμπωτών μαντηλιών».

Στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο είχαν τα εργαστήριά τους αρκετοί μαντηλάρηδες. Η δουλειά τους ήταν ολόχρονη και αρκετά προσοδοφόρα. Με την παύση λειτουργίας του εργαστηρίου του τελευταίου μαντηλάρη, Νίκου Κακούλλη, το 2004, η τέχνη των σταμπωτών, που κάποτε έκανε γνωστό το όνομα της Κύπρου σε Ανατολή και Δύση, έφτασε στο τέλος της.

Η δρ Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Λαϊκή Τέχνη, τη Λαϊκή Αρχιτεκτονική, την Προβιομηχανική Τεχνολογία, τον Υλικό Βίο των Νεοτέρων Χρόνων, και γενικότερα το Λαϊκό Πολιτισμό της Κύπρου και του ευρύτερου Μεσογειακού Χώρου. Συμμετείχε σε δεκάδες ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια και έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε θέματα λαϊκού πολιτισμού.

Η διάλεξη θα δοθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, ώρα 19:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας (Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Τα Σταμπωτά Μαντήλια και ο Τελευταίος Μαντηλάρης».

Για κρατήσεις, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 22.66.14.75, e-mail: info@leventismuseum.org.cy

Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.