Μια λίθινη αετωματική ενεπίγραφη στήλη, που βρέθηκε το 1977, στον περίβολο του ναού του Απόλλωνα, στην Άρτα, επέλεξαν να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας ως «Έκθεμα του μήνα» για τον Μάρτιο.

Η στήλη είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο και χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. Με βάση την επιγραφή που φέρει, το σημείο στο οποίο βρέθηκε, ο αρχαίος ναός στο κέντρο της Άρτας, ταυτίστηκε με το ιερό του Απόλλωνα Σωτήρα, προστάτη θεού της Αμβρακίας.

Η επιγραφή είναι στη δωρική διάλεκτο της βορειοδυτικής Ελλάδας και στο κείμενο αναφέρεται η συνθήκη καθορισμού των ορίων μεταξύ δύο γειτονικών πόλεων, της Αμβρακίας και της Χαράδρου (στην περιοχή της Φιλιππιάδας).

Το κείμενο χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα τοπογραφικά σημεία, όπως το τείχος της Αμβρακίας, ο ποταμός Αφάς (Λούρος) και το Όρραον. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει χρονολογικά στοιχεία (μήνες Ψυδρεύς και Αρτεμίσιος) και λεπτομέρειες για την υλοποίηση των όρων της συνθήκης. Ο επίλογος περιλαμβάνει όρκο στους θεούς και επίκληση στον Σωτήρα Απόλλωνα, προστάτη θεό της Αμβρακίας.

Στο κείμενο γίνεται αναφορά στις ρωμαϊκές αρχές. Με βάση την επιγραφή αλλά και τα ιστορικά δεδομένα η συνθήκη χρονολογείται μετά τη ρωμαϊκή επικράτηση (167 π.Χ.). Αυτό αποδεικνύει ότι η ζωή στις ηπειρωτικές πόλεις συνεχίζεται. Η Αμβρακία, άλλωστε, περιλαμβάνεται στις πόλεις που ανακηρύχθηκαν ελεύθερες, πάντα κάτω από τον έλεγχο των ρωμαϊκών αρχών.

Τη στήλη, που βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείο Άρτας, μπορείτε να δείτε σε βίντεο που φιλοξενείται στο YouTube.

Γενική επιμέλεια: Βαρβάρα Παπαδοπούλου (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας). Επιμέλεια: Σωτήρης Ραπτόπουλος (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).