Τρία εκπαιδευτικά προγράμμα υλοποιούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τα αγγεία και η χρήση τους στην αρχαιότητα, η καθημερινή ζωή και οι ασχολίες των κατοίκων της αρχαίας Πάτρας, αλλά και η σχέση ενός μουσείου με τα παιδιά είναι τα θέματα που αναπτύσσονται με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Κεραμεύς μ’ εποίησεν

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, μέσα από τη μόνιμη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, τα είδη των αγγείων και τη χρήση τους, τον τρόπο κατασκευής και ψησίματός τους, καθώς και τα θέματα διακόσμησής τους στο πέρασμα των αιώνων από τα Μεσοελλαδικά έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στη συνέχεια δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν σε εργαστήρι κατασκευής αγγείων με πηλό, έχοντας ως αφετηρία έμπνευσης τα ίδια τα εκθέματα του Μουσείου.

Υπεύθυνοι του εργαστηρίου είναι οι κεραμίστες της Ομάδας Κεραμέων Ίχνη: Ηλίας Χριστόπουλος, Βασίλης Αναστασόπουλος, Χαρούλα Κοροπούλη, Μαριλένα Λιβιεράτου, Βασίλης Παπαϊωάννου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Γυμνασίου.

Ημέρες και ώρες προγράμματος: Πέμπτη-Παρασκευή 9:30, 10:30 και 11:30.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Οι νέοι λένε…

Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει παρουσίαση των εκθεμάτων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Ακολούθως πραγματοποιείται, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου, ανοικτή συζήτηση και καταγραφή των απόψεων των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και του Λυκείου, με αφορμή ομαδοποιημένα ερωτήματα που αφορούν σε θέματα των Μουσείων και ειδικότερα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και τη σχέση ή μη των μαθητών με αυτά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου.

Ο Πατρέας μας αφηγείται…

Το πρόγραμμα συνδυάζει την ερμηνευτική παρουσίαση των εκθεμάτων της αίθουσας Ιδιωτικού Βίου με εκπαιδευτικές ασκήσεις και δημιουργική δραστηριότητα (ζωγραφική).

Αρχικά γίνεται η γνωριμία των μικρών μαθητών με την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της αρχαίας Πάτρας, μέσω των χρηστικών τους αντικειμένων και με τις αναπαραστάσεις χώρων των οικιών και των αγροικιών τους.

Στη συνέχεια τα παιδιά κατευθύνονται στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συμπληρώνουν το φυλλάδιο που σχεδιάστηκε σε δύο εκδοχές, μία για παιδιά Α’, Β’ και Γ’ τάξης και η άλλη για παιδιά ∆’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης. Το φυλλάδιο περιλαμβάνει μικρό κείμενο, λίγες εκπαιδευτικές ασκήσεις και μία σελίδα όπου οι μαθητές εκφράζονται μέσω της ζωγραφικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α’- ΣΤ’ ∆ημοτικού.

Υπεύθυνη υλοποίησης προγραμμάτων: Λίλα Κουτσουμπελίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Αλεξία Μπαρδάκη. Τηλ. 2613-616100, -616158, -616176. E-mail: efaacha@culture.gr