«”Γυάλινες τοιχογραφίες από τη θάλασσα”. Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών στο Μουσείο Ισθμίας και η συντήρησή τους» είναι το θέμα διάλεξης της Γεωργιάννας Μωραΐτου, Συντηρήτριας Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, που θα δοθεί τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.00, στο Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου (Tοσίτσα 1).

Τα υαλοθετήματα των Κεγχρεών είναι οι γυάλινοι έγχρωμοι αρχιτεκτονικοί πίνακες που βρέθηκαν τη δεκαετία του 1960 στις Κεγχρεές, το ανατολικό λιμάνι της αρχαίας Κορίνθου, στη διάρκεια ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Εκτός από τη διάβρωση που είχαν υποστεί στο ενάλιο περιβάλλον ταφής τους, τα γυαλιά των Κεγχρεών δέχτηκαν πλήγματα και από άστοχες επεμβάσεις συντήρησης κατά την ανεύρεσή τους καθώς και από το ανεξέλεγκτο κλίμα του Μουσείου Ισθμίας όπου μεταφέρθηκαν για έκθεση και αποθήκευση.

Στη διάλεξή της, η Γεωργιάννα Μωραΐτου θα παρουσιάσει τη διαγνωστική μελέτη και τη μελέτη συντήρησής τους που εκπόνησε στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Τα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνουν ένα πρωτόκολλο μη καταστροφικής εξέτασης, ένα πρωτόκολλο ενεργητικής συντήρησης, το οποίο πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί πιλοτικά και ένα πρωτόκολλο προληπτικής συντήρησης, το οποίο και εφαρμόστηκε με χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ.

Η Γεωργιάννα (Ανίτα) Μωραΐτου είναι συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης, Χημικών και Φυσικών Ερευνών και Αρχαιομετρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 1983 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΓ’, ΚΔ’, Α’ και Β’ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Διετέλεσε αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Εφαρμοσμένης Έρευνας στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων. Έχει δημοσιεύσει και συνδημοσιεύσει 45 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

Τη διάλεξη διοργανώνει η Eταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.