Έκθεση του εικαστικού διδύμου Kalos&Klio με τίτλο «Βίαιο Μετάξι: Πένθιμα Πέπλα ως Αντικείμενα Μνήμης», σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα, θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το εικαστικό έργο Βίαιο Μετάξι δανείζεται τον τίτλο του συμβολικά από τον αμφιλεγόμενο –στη σημερινή εποχή– παραδοσιακό τρόπο εξαγωγής οργανικού μεταξιού, ο οποίος εμπεριέχει τη βίαιη διαδικασία θανάτωσης του μεταξοσκώληκα με βρασμό, μία πρακτική που διασφαλίζει την εξαγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας. Πρόκειται για μία εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων, που αποτελείται από μία σειρά δώδεκα εκτυπωμένων έργων σε οργανικό μετάξι με τη μορφή μαντήλας-πέπλου, η οποία ως σύνολο πραγματεύεται το φαινόμενο της βίας ανά τον κόσμο συμβολικά και μεταφορικά, δίνοντάς του κοινωνικές προεκτάσεις, ενώ περιλαμβάνεται επίσης και ένα αρχείο που αποτελείται από κείμενα και εικόνες, το οποίο περιγράφει δώδεκα διαφορετικά παραδείγματα βίας σε παγκόσμια κλίμακα.

«Ο ίδιος ο τρόπος της σύνθεσης των μεταξωτών πέπλων, αναγωγή στα πέπλα της αρχαιότητας αλλά και των ημερών μας, προκαλεί με τη βιαιότητα των δυνατών και συχνά αντιφατικών συνθέσεων και των φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους διαδικτυακών πληροφοριών. Τα έργα αποκτούν, έτσι, μία πολυσημία και κερδίζουν επάξια μία θέση έκθεσης στο Μουσείο, έναν τόπο όπου οι πρισματικές οπτικές, οι αμφισημίες, η αμφισβήτηση των δογματικών απόψεων και οι προτάσεις αποκατάστασης αδικιών και βιαιοτήτων του ανθρώπινου βίου βρίσκουν κατ’ εξοχήν καταφύγιο μέσα από τις πολυεπίπεδες ερμηνείες των τεχνουργημάτων της Αρχαιότητας», αναφέρει σχετικά με την έκθεση η Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Την έκθεση διοργανώνει το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2014 με τη θεματική «I NEED A HERO-Πολύτιμες Ύλες σε Σπουδαίους Καιρούς» (κεντρική επιμέλεια: Δημήτρης Μιχάλαρος, Ανθή Αργυρίου, Παναγής Κουτσοκώστας), που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Παρά Θιν’ Αλός του Δήμου Καλαμαριάς, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή την έκθεση, οι εκδόσεις IANOS κυκλοφορούν λεύκωμα με τίτλο «Βίαιο Μετάξι» σε επιμέλεια του Παναγή Κουτσοκώστα, βασισμένο στην έρευνα και στα έργα των Kalos&Klio. Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα από τους: Παναγή Κουτσοκώστα, Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Ανθή Αργυρίου, Kalos&Klio, Δημήτρη Μιχάλαρο, Θανάση Μουτσόπουλο, Βάνα Τεντοκάλη.

Πού και πότε

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια: 30 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2015. Εγκαίνια: 30 Ιανουαρίου 2015, ώρα: 20:00.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 9:00-16:00.