Συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank» την οποία διοργανώνουν από κοινού το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank.

Στην έκθεση, που έχει ως θέμα της τον ελληνικό αποικισμό καθώς και τη διάδοση και τη χρήση του νομίσματος, του βασικού συναλλακτικού μέσου, στην Ευρώπη, παρουσιάζονται 121 νομίσματα, εκ των οποίων 116 ανήκουν στη Συλλογή Alpha Bank. Για την καλύτερη κατανόηση της ιστορικής πορείας και της ανάπτυξης των αποικιών που παρουσιάζονται, τα νομίσματα πλαισιώνονται από 61 μοναδικά αρχαία αντικείμενα, προϊόντα εργαστηρίων των ελληνικών αποικιών.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης, για πρώτη φορά παγκοσμίως, η διαδραστική εφαρμογή Stater 360², η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη παρατήρηση των νομισμάτων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου 2015. Οργάνωση-Συντονισμός: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη (Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης), Δήμητρα Τσαγκάρη (Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής Alpha Bank).

Τολμηροί εξερευνητές και πρωτοπόροι άποικοι

Στο πλαίσιο της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υλοποιείται ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τολμηροί εξερευνητές και πρωτοπόροι άποικοι».

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Δ΄-Στ΄ Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου, εστιάζει στα ταξίδια και στις περιπέτειες των Ελλήνων, οι οποίοι, από τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ., ίδρυσαν αποικίες στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Τα παιδιά, μέσω αφήγησης, ερωταποκρίσεων και επίλυσης γρίφων, γνωρίζουν τα αίτια του ελληνικού Αποικισμού, τις ενέργειες της μητρόπολης για την ίδρυση μίας αποικίας και φυσικά τα νομίσματα των νέων πόλεων, τα οποία αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για την ιστορία τους.

Στο τέλος, παίζουν το «Παιχνίδι των Αποίκων» και δημιουργούν τα δικά τους νομίσματα, αντλώντας έμπνευση από τα εκθέματα.

Το πρόγραμμα συνοδεύεται από εκπαιδευτικό έντυπο, ειδικά σχεδιασμένο βάσει της ηλικίας των παιδιών.

Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανόλη Ανδρόνικου 6, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2313 310201, e-mail:  info.amth@culture.gr, url: http://www.amth.gr