Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προς τιμήν της επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς δρος Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Βασίλειος Πετράκος, καθώς και πλήθος συναδέλφων και φίλων της κας Βλαζάκη. Για το έργο και την προσφορά της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μίλησαν οι: Δημήτρης Αθανασούλης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Ευγενία Γατοπούλου, Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Χαράλαμπος Κριτζάς, Επίτιμος Διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου, Άρτεμις Παπαθανασίου, νομικός σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, Μανώλης Τσιτσιρίδης, αρχιτεχνίτης ανασκαφών στην ΕΦΑ Χανίων, Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, Διευθύντρια Μουσείων, και Μαρία Μερτζάνη, Διευθύντρια Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πρόσφερε τιμητική πλακέτα στην κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ως ένδειξη τιμής για την προσφορά της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Όλγα Σακαλή αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που πρόσφερε στην ελληνική Αρχαιολογία η κα Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τονίζοντας ότι από τη θέση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα νέα, αυξημένα καθήκοντά της με αίσθημα ευθύνης και χωρίς να υποκύπτει σε σκοπιμότητες και πολιτικές διαπλοκής. Δεν υπολόγισε το προσωπικό κόστος, ούτε λησμόνησε την ιδιότητα και τις ευθύνες που της αναλογούσαν, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος του κλάδου, του θεσμικού της ρόλου και της ίδιας. Αμφισβήτησε πολιτικές επιλογές που αντιστρατεύονται τον ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και προσβάλουν το προσωπικό της, επιστημονικό και μη, όπως τα ζητήματα των βυζαντινών αρχαιοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, της ανασκαφής στην Αμφίπολη, της απαράδεκτης διαδικασίας της προσχηματικής αξιολόγησης των υπαλλήλων».