Τα ταξίδια προς την Ανατολή, κατά τον 16ο αιώνα, είχαν κυρίως δύο προορισμούς. Το προσκυνηματικό ταξίδι στους Άγιους Τόπους και τις διπλωματικές αποστολές προς την πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Διπλωματικά και προσκυνηματικά ταξίδια σε ιταλικά κείμενα του 16ου αιώνα» είναι ο τίτλος ομιλίας της Ιόλης Βιγγοπούλου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 19:00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών (Πατησίων 47).

Όπως θα αναφέρει στην ομιλία της η κα Βιγγοπούλου: «Οι απεσταλμένοι της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας προς την Υψηλή Πύλη ήταν υποχρεωμένοι να συντάξουν ένα χρονικό της αποστολής τους ενώ πολλές φορές συνδύαζαν και ένα προσκύνημα προς τη βιβλική χώρα. Οι προσκυνητές πάλι δημοσίευαν σε χρονικά την πολύμηνη περιπλάνησή τους στους  Άγιους Τόπους».

Σύμφωνα με την κα Βιγγοπούλου, από τη μελέτη των Ιταλών ταξιδιωτών-συγγραφέων ή και των συναφών έργων που έχουν γραφεί στην ιταλική γλώσσα, καθώς και από τα δρομολόγια και το περιεχόμενο (κείμενα και εικόνες) στα ταξιδιωτικά αυτά έργα, αποκαλύπτονται τα ενδιαφέροντα του αναγνωστικού κοινού αλλά και οι συνθήκες ταξιδιού, λεπτομέρειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ποικίλων εθνοθρησκευτικών ομάδων στον γεωγραφικό αυτό χώρο, δηλαδή όλος ο «αξιοπερίεργος», όπως σημείωναν, κόσμος της Ανατολής.

Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο ομιλιών με τίτλο «Ιταλοί ταξιδιώτες και χαρτογράφοι στην Ανατολική Μεσόγειο (14ος-16ος αι.)» που διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου.

Σκοπός αυτού του κύκλου ομιλιών είναι η μελέτη της παρουσίας Ιταλών ταξιδιωτών και προσκυνητών στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και η σπουδή του έργου Ιταλών χαρτογράφων οι οποίοι περιέγραψαν την Ανατολή που επισκέφτηκαν και μελέτησαν. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν απο ειδικούς επιστήμονες που προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών και μελετών τους.