Τμήμα ενός αγγείου που είχε ιδιοποιηθεί πριν από 40 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος υπήκοος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα.

Ο Κ. Τασούλας, μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι είχε μόλις λάβει, μέσω του διπλωματικού σάκου από τη Μασσαλία, το άνω τμήμα ενός πήλινου αμφορέα με λεπτές διακοσμήσεις στο σώμα του, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα ένας Γάλλος υπήκοος, κάτοικος Μασσαλίας, ηλικίας 90 ετών.

Ο 90χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε βρει το αρχαίο αντικείμενο πριν από 40 χρόνια, ενώ κολυμπούσε σε μια κρητική ακρογιαλιά, προσήλθε πριν από λίγες μέρες στο Ελληνικό Προξενείο στη Μασσαλία και παρέδωσε το εύρημά του, έχοντας επηρεαστεί από το γενικότερο κλίμα επαναπατρισμού των παράνομα κτηθέντων πολιτιστικών αγαθών.

Ο Κώστας Τασούλας τον συνεχάρη ενώπιον των Ευρωπαίων Υπουργών και τόνισε ότι «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και για το μεγάλο αυτό σκοπό, οφείλουμε ως ΕΕ να ενισχύουμε συνεχώς τις θεσμικές μας πρωτοβουλίες για την αποτροπή της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών θησαυρών και για την προώθηση του επαναπατρισμού τους».