Από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014 ξεκινά ο νέος κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Τα προγράμματα απευθύνονται σε ηλικίες από 4 έως 12 ετών. Τα παιδιά συμμετέχοντας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής μας ιστορίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από κατασκευές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

— «Θαλάσσιος Κόσμος»: Στο νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδιά προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν τα ζώα του θαλάσσιου κόσμου μέσα από κατασκευές, εικόνες, βίντεο και βιωματικά παιχνίδια. Κοχύλια, ψάρια, δελφίνια, καρχαρίες, φάλαινες και φώκιες είναι μερικοί από τους θαλάσσιους οργανισμούς που θα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να δουν και να μάθουν τη ζωή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, μέσα από ανασκαφές σε θαλάσσια ιζήματα βρίσκουν θαλάσσιους οργανισμούς του παρελθόντος. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο μήνες και απευθύνεται σε παιδιά 4-6 ετών.

— «Εργαστήρι Πειραμάτων»: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν πώς μέσα από το πείραμα αποκτάμε τη γνώση για τα φυσικά φαινόμενα. Παρέχεται εξοπλισμός και φυλλάδια εργασίας για την πραγματοποίηση κάθε πειράματος. Η κάθε ομάδα διαθέτει το δικό της εργαστήριο, με μικροσκόπια, προσωπικό εξοπλισμό και άλλα υλικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί ορθά το κάθε πείραμα. Έννοιες όπως η βαρύτητα, η τριβή, η ταχύτητα, ο μαγνητισμός, οι πρώτες ύλες των καθημερινών μας υλικών εξηγούνται μέσα από το πείραμα και τη βιωματική μάθηση. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο μήνες. Απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω.

— «Ανακάλυψε τους Δεινόσαυρους»: Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι και εισάγονται στον κόσμο των Δεινοσαύρων. Σε έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά θα μάθουν ποιοι ήταν οι δεινόσαυροι, πότε έζησαν, πώς εξαφανίστηκαν, γιατί δεν έζησαν στο χώρο της Ελλάδας και άλλα στοιχεία σχετικά με τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν στον πλανήτη Γη. Σκάβοντας στα πρότυπα ανασκαφικά τετράγωνα τα παιδιά βρίσκουν απολιθωμένα νύχια, οστά και δόντια δεινοσαύρων και αναγνωρίζουν σε ποιο ακριβώς είδος δεινοσαύρου ανήκουν. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω.

— «Μικροί Ορυκτολόγοι»: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωριμία των παιδιών με τα ορυκτά και τα πετρώματα. Σε έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά θα μάθουν τι είναι ορυκτά, τι είναι ηφαίστεια, τι ορυκτά βρίσκουμε μέσα στα σπήλαια, θα κατασκευάσουν μόνοι τους ηφαίστεια και διάφορα άλλα ορυκτά. Θα μάθουν πώς χρησιμοποιούμε τις ορυκτές πρώτες ύλες στην καθημερινή ζωή μας μέσα από βιωματικά παιχνίδια. Το πρόγραμμα διαρκεί δύο μήνες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.

Τα μαθήματα είναι μία φορά την εβδομάδα και πραγματοποιούνται στον χώρο του Μουσείου κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα. Οι γονείς μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 στη γραμματεία του Μουσείου κάθε μέρα 10:00-13:00, εκτός Δευτέρας. Επίσης, τηλεφωνικά μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Μουσείου 24210 36555, 6973034810 ή στην ιστοσελίδα www.volosmuseum.gr.