Με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Καστρίτσας και Μεγάλου Γαρδικίου η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο εορτασμός διαρκεί τρεις ημέρες, από την Παρασκευή 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι εκδηλώσεις την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 έχουν ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Συνεχίζεται στην αίθουσα «Διώνη» του Μουσείου η έκθεση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη με θέμα «Χρησμοί Αιολόστομοι». Πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο, όπου ο επισκέπτης του Μουσείου χαράσσει σε ένα φύλλο χαλκού μια σκέψη ή επιθυμία σε μορφή ερώτησης και λαμβάνει την απάντηση-χρησμό μέσα από τη συμμετοχή του στη φωτογραφική πράξη η οποία διαδραματίζεται σε δύο φωτογραφικά στούντιο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί όλες τις τεχνικές της φωτογραφικής τέχνης από τη γέννησή της μέχρι τις πιο προηγμένες. Στον προθάλαμο των στούντιο παρουσιάζονται οι εκτυπώσεις των πορτρέτων και τα φύλλα χαλκού. Η έκθεση εξελίσσεται σε σχέση με τη ροή των επισκεπτών και θα διαρκέσει ως το τέλος Οκτώβριου. Στην εκδήλωση o Δημήτρης Καραγεώργος δημιουργεί ένα σύμπαν με ήχους που παράγονται από τους χαλκούς και τις φωτογραφίες, ενώ ανασύρει ηχητικό υλικό από τα ρούχα και το σώμα των επισκέπτων σε μια διαδραστική σχέση. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, και με την ενίσχυση του Aristi Mountain Resort.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρξουν επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων.

– Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου» για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ Δημοτικού. Τα παιδιά καλούνται μέσα από τα κάτοπτρα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, να «δουν» τον εαυτό τους και τις εναλλαγές του χρόνου. Την ίδια ημέρα η ομάδα «Γιάννενα, Χίλια και ένα Παραμύθια» (Μαρία Μαχαίρα και Δώρα Τάτση) θα αφηγηθούν παραμύθια με σχετικό περιεχόμενο. Ώρες προσέλευσης: 10.00-11.00 και 11.00-12.00.

– Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό – Ένα παραμύθι» για νήπια και παιδιά της Α’ Δημοτικού. Το παραμύθι θα οδηγήσει σε επιλεγμένα αντικείμενα του Mουσείου, ώστε ο χρόνος να συνδεθεί με τη μνήμη και την ιστορία. Εικαστικό εργαστήρι. Ώρες προσέλευσης: 09.00-10.00 και 10.00-11.00.

Και στις δύο εκδηλώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 παιδιά ανά εκπαιδευτική δράση.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης

Θεματικές περιηγήσεις με τίτλο «Ο χώρος και ο χρόνος στη Δωδώνη» για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ευρύ κοινό.

Αρχαιολογικός χώρος Aκρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου

Θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί», με θέμα τα τείχη του Μεγάλου Γαρδικίου, που συνέχισαν να είναι «λειτουργικά» μέχρι την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας

Θεματική ξενάγηση για μαθητές Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου «24000 π.Χ.-1913 μ.Χ.: Τα χνάρια του χρόνου στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου Καστρίτσας» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστρίτσας – Τέκμων.

Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου 2014 θα γίνουν στις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης, κατόπιν συνεννοήσεως (και όχι πάνω από δύο σχολικές ομάδες την ημέρα).

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, e-mail: ibepka@culture.gr

Για το πρόγραμμα: «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου», τηλ. 26510-01075 (Ιουλία Κατσαδήμα- Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου), e-mail ikatsadima@culture.gr

Για το πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό – Ένα παραμύθι», τηλ. 2651001074 (Χαρά Καππά) και τηλ. 2651001079 (Βασιλική Γιαννάκη), e-mail: chkappa@culture.gr, vasilikigiannaki@yahoo.com

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης, τηλ. 26510-82213 (Ελένη Σκαλιστή-Γιώργος Γεωργούλας), e-mail: eleniskalisti@gmail.com, g_georgoulas@yahoo.gr

Αρχαιολογικός Χώρος Μεγάλου Γαρδικίου, τηλ. 26510 01076 (Γεωργία Πλιάκου) και 2651010073 (Θάλεια Κύρκου), e-mail: gpliakou@culture.gr, thkirkou@culture.gr

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας, τηλ. 26510 10060 (Παρασκευή Γιούνη), 26510 10074, (Χαρά Καππά), 26510 10061 (Υπατία Φάκλαρη), e-mail: pgiouni@culture.gr, chkappa@culture.gr