Εικόνα του 16ου αιώνα από τη Μονή Χριστού του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραιά εντόπισε η Εκκλησία της Κύπρου σε γνωστό οίκο δημοπρασιών στην Ελβετία και, έπειτα από παραστάσεις, αυτή αποσύρθηκε από τη δημοπρασία και είναι σε εξέλιξη ενέργειες με στόχο τον επαναπατρισμό της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η εικόνα εντοπίστηκε προ ολίγων ημερών από την Εκκλησία της Κύπρου στο διαδίκτυο, ενώ επρόκειτο να δημοπρατηθεί στο διάστημα μεταξύ 15 και 19 Σεπτεμβρίου, από γνωστό οίκο (Schuler Auktionen) της Ζυρίχης.

Ετοιμάστηκε ο φάκελος τεκμηρίωσης της εικόνας και, με τη στενή συνεργασία της Εκκλησίας της Κύπρου με τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας (Αστυνομία Κύπρου, υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Εισαγγελία, Τμήμα Αρχαιοτήτων) καθώς και των Ιnterpol Ελβετίας και Ελβετικής Πρεσβείας στην Κύπρο, επιτεύχθηκε η απόσυρση της εικόνας από τη δημοπρασία.

«Τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ώστε να πεισθεί η ελβετική κυβέρνηση και η ελβετική Δικαιοσύνη όπως προχωρήσουν στην κατάσχεση και τον επαναπατρισμό της εικόνας στον νόμιμο ιδιοκτήτη και δικαιούχο της, την Εκκλησία της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Πέρυσι, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελβετία υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών.

Τον Νοέμβριο του 1998 είχε επαναπατριστεί από την Αθήνα η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, επίσης του 16ου αιώνα, από την ίδια Μονή.