Από την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 ξεκινούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου. Τα προγράμματα απευθύνονται σε ηλικίες από 4 έως 12 ετών.

Τα παιδιά συμμετέχοντας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα στοιχεία της φυσικής μας ιστορίας, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δημιουργικές τους ικανότητες μέσα από κατασκευές.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2014-2015 είναι τα εξής:

Εργαστήρι Πειραμάτων

Στο νέο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν πώς μέσα από το πείραμα μπορούν να αποκτήσουν γνώσεις για τα φυσικά φαινόμενα. Στα παιδιά παρέχεται εξοπλισμός και φυλλάδια εργασίας για την πραγματοποίηση πειραμάτων. Η κάθε ομάδα διαθέτει το δικό της εργαστήριο, με μικροσκόπια, προσωπικό εξοπλισμό και άλλα υλικά προκειμένου να πραγματοποιηθεί ορθά το κάθε πείραμα. Έννοιες όπως η βαρύτητα, η τριβή, η ταχύτητα, ο μαγνητισμός, οι πρώτες ύλες των καθημερινών μας υλικών εξηγούνται μέσα από το πείραμα και τη βιωματική μάθηση. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δύο μήνες. Απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω.

Ανακάλυψε τους Δεινόσαυρους

Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά γίνονται μικροί παλαιοντολόγοι και εισάγονται στον κόσμο των Δεινοσαύρων. Σε έναν κύκλο μαθημάτων που διαρκεί δύο μήνες, τα παιδιά θα μάθουν ποιοι ήταν οι δεινόσαυροι, πότε έζησαν, πώς εξαφανίστηκαν, γιατί δεν έζησαν στο χώρο της Ελλάδας και άλλα στοιχεία σχετικά με τα μεγαλύτερα ζώα που έζησαν στον πλανήτη Γη. Σκάβοντας στα πρότυπα ανασκαφικά τετράγωνα τα παιδιά βρίσκουν απολιθωμένα νύχια, οστά και δόντια δεινοσαύρων και αναγνωρίζουν σε ποιο ακριβώς είδος δεινοσαύρου ανήκουν. Απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω.

Μικροί Παλαιοντολόγοι

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωριμία των παιδιών με τα ζώα που έζησαν στην Ελλάδα στο γεωλογικό παρελθόν. Κάθε παιδί ως μικρός παλαιοντολόγος σκάβει και ανακαλύπτει απολιθώματα από οργανισμούς του παρελθόντος. Σκάβοντας, ανακαλύπτουν απολιθώματα θηλαστικών ζώων, όπως ύαινες, ελέφαντες, αρκούδες και λιοντάρια. Το πρόγραμμα διαρκεί δύο μήνες και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 10 ετών.

Μικροί Σπηλαιολόγοι

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή των παιδιών στον κόσμο των σπηλαίων μέσα από εικόνες και βίντεο από σπήλαια τόσο της Μαγνησίας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να γνωρίσουν από κοντά τις υπόγειες ομορφιές του τόπου μας, το πώς δημιουργούνται και πώς διαμορφώνονται μέσα στο γεωλογικό χρόνο. Μαθαίνουν επίσης για τα ζώα που ζουν μέσα στα σπήλαια, καθώς και για τη χλωρίδα που τα περιβάλλει εξωτερικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα βιωματικά εργαστήρια, από τα οποία τρία πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου. Στο τέταρτο εργαστήριο οι «μικροί σπηλαιολόγοι» οδηγούνται σε κοντινό σπήλαιο του Βόλου και το εξερευνούν με τον ανάλογο εξοπλισμό και μελετούν τα χαρακτηριστικά του. Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά στην εκδρομή δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα στη διαδικασία της εξερεύνησης και της μάθησης. Στο πρόγραμμα παρέχονται όλα τα σπηλαιολογικά υλικά, και περιλαμβάνεται η μετακίνηση με λεωφορείο στο χώρο του σπηλαίου.

Η διάρκειά του είναι ένας μήνας και απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω.

Γενικές πληροφορίες

Τα μαθήματα είναι μία φορά την εβδομάδα και πραγματοποιούνται στο χώρο του Μουσείου (Μικρασιατών 1 και Ζάχου) κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη απόγευμα.

Οι γονείς μπορούν να εγγράφουν τα παιδιά τους από την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 στη γραμματεία του Μουσείου κάθε μέρα 10:00-13:00, εκτός Δευτέρας. Επίσης, τηλεφωνικά μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Μουσείου 24210 36555, 6973034810 ή στην ιστοσελίδα www.volosmuseum.gr.