Δύο μεγάλες εκθέσεις με τίτλο «Ίασις» και «O Θάνατος και η Ζωή μετά στην Αρχαία Ελλάδα» θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ολοκληρώνοντας την τριλογία αρχαιολογικών εκθέσεων που πραγματεύονται πανανθρώπινα θέματα και ξεκίνησε με την έκθεση «Έρως» (2009). Αγγίζοντας διαχρονικά ερωτήματα και αναζητήσεις, οι εκθέσεις δίνουν απαντήσεις για το πώς αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονταν στην αρχαία Ελλάδα, φιλοδοξώντας να θέσουν σαφείς παραλληλισμούς ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Παράλληλα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος Γκρέκο, θα παρουσιάσει ένα μικρό αφιέρωμα γύρω από τον Θάνατο στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.

Ίασις. Υγεία, νόσος, θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό

Φρόντιζαν τη διατροφή και το σώμα τους στην αρχαία Ελλάδα; Πώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα της δημόσιας υγείας; Τι έκανε ένας αθλητής εάν τραυματιζόταν 2.500 χρόνια πριν; Υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία; Πώς χρησιμοποιούσαν το όπιο και άλλες φαρμακευτικές ουσίες και βότανα;

Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί από τις 20 Νοεμβρίου 2014 έως τις 31 Μαΐου 2015, θα προσφέρει μια επισκόπηση της εξέλιξης των αρχαίων θεραπευτικών πρακτικών, εξετάζοντας τη μετάβαση από τη μαγικο-θρησκευτική θεραπεία στην ορθολογική, επιστημονική ιατρική, καλύπτοντας το χρονικό διάστημα περίπου από το 1200 π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. Θα περιλαμβάνει περίπου 300 αρχαία αντικείμενα από 41 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες: Υγεία, Νόσος, Θεραπεία.

Ο Θάνατος και η Ζωή μετά στην αρχαία Ελλάδα

Μέσα από 120 αντικείμενα από 21 μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα μυστήρια που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί τον άνθρωπο: η τύχη της αθάνατης ψυχής μετά τον θάνατο του φθαρτού σώματος. Ως αφετηρία επιλέχθηκαν οι επικές περιγραφές για τον Κάτω Κόσμο όπως αποτυπώθηκαν στα αρχαία έργα διαφορετικών περιόδων. Ως κατακλείδα, οι πλατωνικές αντιλήψεις που σηματοδοτούν τη μεταστροφή της αντίληψης για το θείο στοιχείο συνιστώντας εξέλιξη και αντίποδα της ομηρικής σκέψης.

Η έκθεση θα χωρίζεται σε 5 ενότητες: Η Στιγμή του Θανάτου, Έθιμα Ταφής, Ομηρικός Άδης, Βακχικός-Ορφικός Άδης και Πλατωνικός Άδης.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση (ΗΠΑ) και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 11 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη, στο Ίδρυμα Ωνάση (Μάρτιος-Ιούνιος 2015).

Ο Θάνατος στο έργο του Γκρέκο

Κεντρικό έκθεμα του μικρού αφιερώματος στο έργο του Γκρέκο θα είναι ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Η Ταφή του Χριστού» της Εθνικής Πινακοθήκης της Αθήνας. Το έργο θα πλαισιωθεί από δύο Πιετά (Θρήνος) του Γκρέκο – η μία ανήκει στη συλλογή της Hispanic Society of America και η άλλη σε ιδιωτική συλλογή. Και τα δύο έργα θα εκτεθούν ψηφιακά σε φυσικό σχεδόν μέγεθος.

Η ταυτόχρονη παρουσίαση των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με την αρχαιολογική έκθεση για τον Θάνατο και τη Ζωή μετά, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά μοναδικά έργα της παγκόσμιας κληρονομιάς που αφορούν σε ένα πανανθρώπινο θέμα: τον θάνατο και την αθανασία της ψυχής και μάλιστα ιδωμένα μέσα από διαφορετικά πρίσματα, όχι μόνο χρονικά αλλά και θρησκευτικά και κοινωνικά.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα θα διαρκέσει από τις 14 Νοεμβρίου 2014 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2015.