Για τους αρχαιολόγους, που μελετούν τον ανθρώπινο πολιτισμό διαχρονικά, το σώμα είναι δημιουργός και παράλληλα μάρτυρας της ιστορίας. Ως δημιουργός, το σώμα διαμόρφωνε δυναμικά την κοινωνία μέσα από τη χρήση αντικειμένων και τη συμμετοχή του σε πολιτισμικές συνήθειες, όπως η εργασία, η διατροφή ή η διασκέδαση. Οι βιωματικές εμπειρίες που απέρρεαν από τη σχέση των ανθρώπων με τον κόσμο γύρω τους εγγράφονταν πάνω στο σώμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν στοιχεία της υπόστασης και της κοινωνικής του ταυτότητας. Το ανθρώπινο σώμα επομένως, διασώζει ενδείξεις για την απτή ή αφανή δράση του και μαρτυρά στους αρχαιολόγους τον πολιτισμό των αρχαίων κοινωνιών που το διέπλασαν κυριολεκτικά και μεταφορικά.

«Το Σώμα: βιωματικές εμπειρίες στην αρχαία Κύπρο» είναι ο τίτλος περιοδικής έκθεσης που διοργανώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου στο Κυπριακό Μουσείο, στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2014.

Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το Σάββατο 17 Μαΐου 2014, παρουσιάζει ευρήματα από διάφορα μέρη της Κύπρου, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο. Ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, είδη καλλωπισμού, μουσικά όργανα, ιατρικά εργαλεία και σκελετικά κατάλοιπα, εκτίθενται, κάποια για πρώτη φορά στο κοινό, καλώντας τον επισκέπτη να εξερευνήσει μερικές από τις πτυχές των βιωματικών εμπειριών του αρχαίου σώματος. Αν και τα σώματα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με τη μορφή σκελετικών λειψάνων ή αντικειμένων, η έκθεση δίνει «σάρκα και οστά» στους αφανείς πρωταγωνιστές και στις πρωταγωνίστριες που έδρασαν στην αρχαία Κύπρο.

Παράλληλα, θα εγκαινιαστεί και η έκθεση «Curating Body» της Μαρίας Λοϊζίδου. Στις Αίθουσες του Κυπριακού Μουσείου θα φιλοξενηθούν έργα και εγκαταστάσεις από την πορεία της δουλειάς της εικαστικού, τα οποία η ίδια επιμελείται εκ νέου προκειμένου να αντλήσει νέα ερεθίσματα και να θέσει νέα ερωτήματα.

Τη μέρα των εγκαινίων ο χορός θα συναντήσει την αρχαιολογία. Ο χορογράφος Pascal Caron μαζί με τους χορευτές Αριάνα Άλφα, Mélissa Garcia Carro, Στυλιάνα Χαραλάμπους, Εύη Καζαμία, Aneesha Μιχαήλ and Φαίδωνα Οδυσσέως θα παρουσιάσουν στις Αίθουσες του Κυπριακού Μουσείου το έργο «Excavation Movements».