Η σημαντική διαχρονική προσφορά της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών (ΕΑΙΑΣ), η οποία συχνά είναι αφανής στρατιώτης στο μεγάλο και πολυσχιδές έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, θα προβληθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης τιμητικής ημερίδας για τον αείμνηστο Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Δημήτρη Καζιάνη.

Την ημερίδα, με τίτλο «Το έργο και η διαχρονική προσφορά της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών. Από το παρελθόν στο μέλλον», διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, η Πρωτοβουλία για την Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Πρόγραμμα MA in Heritage Management σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η ΕΑΙΑΣ διαθέτει πλούσιο έργο από την αρχή της ίδρυσής της το 1963 έως σήμερα και, δεδομένου ότι έχει πανελλαδική εμβέλεια ως Ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει υποστηρίξει διαχρονικά το έργο όχι μόνο των κεντρικών υπηρεσιών αλλά και όλων των Εφορειών Αρχαιοτήτων, κυρίως όσον αφορά στις Ιδιωτικές Αρχαιολογικές Συλλογές.

Πέραν του ελέγχου των Αρχαιοπωλείων, η Εφορεία κατεξοχήν έχει στην αρμοδιότητά της την προστασία και τον έλεγχο εξαιρετικά μεγάλου αριθμού αρχαιοτήτων όλων των περιόδων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών. O πλούτος αυτός είναι πολύ αξιόλογος, όχι μόνο για το δημόσιο όφελος, αλλά και για την έρευνα της επιστημονικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας στελέχη της Εφορείας καθώς και άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, θα παρουσιάσουν ζητήματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο θέσπισης αρχαιολογικών συλλογών, τον εμπλουτισμό των μουσείων μέσω σημαντικών αρχαιοτήτων από τις Ιδιωτικές Συλλογές, την προστασία των αρχαιοτήτων άλλων πολιτισμών, τη συνεισφορά στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, την επιστροφή αρχαιοτήτων, τη διακίνηση αρχαιοτήτων και τη διαχείρισή τους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την επικοινωνιακή πολιτική της Εφορείας καθώς επίσης και πολλά άλλα συναφή θέματα.

Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πυκνό με τη συμμετοχή περισσοτέρων από σαράντα ομιλητών. Οι παρουσιάσεις αποτελούν ερέθισμα και αφορμή για αξιολόγηση και επαναξιολόγηση της σημερινής κατάστασης με την προοπτική του μέλλοντος.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων το κοινό θα μπορεί να τοποθετηθεί και να κάνει σχετικές προτάσεις προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου το μέλλον των Ιδιωτικών Συλλογών, το πλαίσιο διατήρησης τους, η αντιμετώπιση της εμπορίας αρχαιοτήτων σε εποχή οικονομικής κρίσης, η εξέλιξη του διεθνούς νομικού πλαισίου και οι προδιαγραφές για το μέλλον του επαγγέλματος του αρχαιοπώλη, το ηλεκτρονικό εμπόριο και ο έλεγχος της προέλευσης των πολιτιστικών αγαθών, το νέο επικοινωνιακό μοντέλο της Υπηρεσίας, ο καλύτερος συντονισμός σε σχέση με τους ιδιώτες και το επιστημονικό κοινό, η αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών αλλά και η ενίσχυση μέτρων για την προστασία τους από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

Οι προτάσεις θα καταγραφούν, θα μελετηθούν και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν προς εξέταση από την ηγεσία του Υπουργείου με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών, της αποτελεσματικότητας, και συνακόλουθα των καλών υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134-136, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014, από τις 8.00 έως τις 19.00. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί επίσης ευκαιρία να τιμηθούν για το έργο και την προσφορά τους όλοι οι προηγούμενοι Προϊστάμενοι της Εφορείας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ