Ένα χάλκινο αγαλμάτιο της θεάς Αρτέμιδος επέλεξαν ως «Έκθεμα του Μήνα» για τον Φεβρουάριο του 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας-Άρτας, παρουσιάζοντάς το σε βίντεο που φιλοξενείται στη σελίδα του Μουσείου στο facebook.

Το αγαλμάτιο βρέθηκε στα Πιστιανά του νομού Άρτας κατά τη διάρκεια εργασιών για τη διάνοιξη δρόμου, έχει ύψος 0,16 μ. και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Εικονίζει τη θεά με κοντό χιτώνα και δορά (θώρακας από δέρμα) που περιβάλλει χιαστί το σώμα. Στο αριστερό χέρι θα κρατούσε τόξο και στο δεξί, του οποίου λείπει το άκρο, πιθανότερα πυρσό.

Η Άρτεμις των Πιστιανών αποδίδει πιθανόν τον τύπο της Αγροτέρας και είναι γνωστή από τον Όμηρο ως Πότνια Θηρών (θεά του κυνηγιού).

Στην Αμβρακία η Άρτεμις ήταν μία από τις κύριες θεότητες της πόλης και η λατρεία της έχει κορινθιακή προέλευση. Σύμφωνα με το μυθογράφο Αντωνίνο Λιβεράλι, η θεά διεκδικούσε την κατοχή της πόλης μαζί με τον Απόλλωνα και τον Ηρακλή.

Η Άρτεμις Αγροτέρα λατρευόταν και σε άλλες κορινθιακές αποικίες, όπως η Κέρκυρα, η Καλυδώνα και η Απολλωνία.

Το αγαλμάτιο βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).