Καθυστερήσεις σημειώνονται στην υλοποίηση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ανάθεσης σε ανάδοχο του υποέργου «Ψηφιοποίηση (σάρωση, γεωαναφορά, διανυσματοποίηση), εργασίες εντοπισμού ακινήτων / χώρων / μνημείων και εργασίες πεδίου». Πάντως, δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Εξάλλου, την πολιτική βούληση του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, να προχωρήσει το έργο εκφράζουν στενοί συνεργάτες του.

Δημοσίευμα των προηγούμενων ημερών έκανε λόγο για κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ και τελικά οριστικής ματαίωσης του έργου του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα», δηλώνει κατηγορηματικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: «Το έργο είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Αν έχει καθυστερήσει ένα υποέργο, δεν σημαίνει ότι θα χαθεί το έργο. Υπάρχουν τρόποι να καλυφθεί ο χρόνος».

Για το ζήτημα αυτό στενοί συνεργάτες του υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, τονίζουν ότι αποτελεί στέρεα πολιτική βούληση του υπουργού να προχωρήσει με κάθε τρόπο το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο.

Οι καθυστερήσεις αφορούν τον διαγωνισμό για τον ορισμό αναδόχου στο υποέργο 3, προϋπολογισμού 5.100.810 ευρώ, που περιλαμβάνει εργασίες ψηφιοποίησης, εργασίες εντοπισμού ακινήτων, χώρων και μνημείων και εργασίες πεδίου. «Σε όλα τα έργα της Ψηφιακής Σύγκλισης, όπου προβλέπονται διαγωνισμοί με εταιρείες, υπάρχουν ατέλειωτες συστάσεις, προβλήματα και γενικότερες καθυστερήσεις σε όλο το πρόγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ξεπερνιούνται τα προβλήματα», εξηγεί η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα υπόλοιπα δύο υποέργα, δηλαδή της καταχώρησης περιγραφικών δεδομένων (εκτελείται με αυτεπιστασία και έχει προϋπολογισμό 952.320 ευρώ) και της δημιουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (έχει δοθεί σε ανάδοχο, προϋπολογισμού 1.179.622,72 ευρώ), υλοποιούνται, όπως δηλώνει η κ. Μενδώνη, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ως χρόνος ολοκλήρωσης του έργου προβλέπεται σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο το τέλος του 2015. «Έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση», σημειώνει η ίδια.

Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο αφορά την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση των δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, των ακινήτων μνημείων και των περιοχών προστασίας πολιτιστικού περιβάλλοντος (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, ζώνες προστασίας).

Ο κύριος στόχος, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου, είναι να ενσωματωθούν περιγραφικά και γεωχωρικά δεδομένα για πάνω από 6.000 δημόσια ακίνητα και περισσότερες από 18.000 Περιοχές Προστασίας Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και Ακίνητα Μνημεία που διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ.