Πώς διαμορφωνόταν η αρχαία ακτογραμμή των δύο λιμανιών της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας; Γιατί το «Νησί των Φαιάκων» φαίνεται να εξαιρείται από την τεκτονική δράση του Ιονίου; Ποιες γεωλογικές αλλαγές έχουν επέλθει τα τελευταία 10.000 χρόνια στην περιοχή του Ιονίου; Στα παραπάνω ερωτήματα, και σε όσα προκύψουν, θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι νέες, πενταετείς έρευνες που ξεκινούν άμεσα στη χερσόνησο του Κανονιού από την Η΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μάιντς. Οι επιφανειακές, γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες –που πήραν το πράσινο φως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο– θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν ζητήματα που χρονίζουν και τα οποία σχετίζονται τόσο με την οργάνωση της αρχαίας πόλης όσο και με τη γεωμορφολογία της περιοχής.

Είναι γνωστή η γεωλογική ιστορία του Ιονίου (σεισμοί, τσουνάμι, αλλαγές του επιπέδου της θάλασσας κ.λπ.), όπως και οι έντονες ανθρώπινες επεμβάσεις στην περιοχή της χερσονήσου του Κανονιού (Παλαιόπολη), όπου εκτεινόταν η αρχαία πόλη και μόλις το 2012 κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος. Ειδικά τα τελευταία χρόνια (από τη δεκαετία του 1960), η μεγάλη ανοικοδόμηση έχει δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στον εντοπισμό αρχαιοτήτων αλλά και στη διευκρίνιση τοπογραφικών θεμάτων που αφορούν την αρχαία πόλη.

Οι νέες έρευνες, που ξεκινούν το 2013, ευελπιστούν να διευκρινίσουν θέματα που σχετίζονται με τη γεωμορφολογία της περιοχής της έρευνας, όπως η ανάπλαση της αρχαίας ακτογραμμής των δύο αρχαίων λιμανιών, του Υλλαϊκού και του Αλκινόου, επίσης να δώσουν απαντήσεις σε γεωλογικά ερωτήματα που αφορούν το Ιόνιο: ποιες γεωλογικές μεταβολές συνέβησαν τα τελευταία 10.000 χρόνια και πώς αυτές σχετίζονται με τα τεκτονικά φαινόμενα της περιοχής, τις περιβαλλοντικές αλλαγές, αλλά και τις ανθρώπινες επεμβάσεις.

Οι έρευνες, που θα χρησιμοποιήσουν σύγχρονες μεθόδους, θα εστιάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές του αρχαίου λιμανιού του Αλκινόου, σε σημεία όπου έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα του Υλλαϊκού λιμανιού, στο κτήμα του Mon Repos και αλλού. Το 2013 οι έρευνες θα επικεντρωθούν στην περιοχή του Ανεμόμυλου, καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις που ίσως λύσουν ζητήματα περιβαλλοντικών και γεωλογικών μεταβολών. Τα επόμενα χρόνια οι μελέτες θα επεκταθούν στον κόλπο της Γαρίτσας και στη λιμνοθάλασσα Χαλικιόπουλου, ενώ το 2017, την τελευταία ερευνητική περίοδο, οι ειδικοί, αφού ολοκληρώσουν τις γεωαρχαιολογικές έρευνες, θα καταρτίσουν χάρτες για τη γεωγραφική εξέλιξη της χερσονήσου διαμέσου των αιώνων, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε σύνθεση των αποτελεσμάτων.

Η αρχαία πόλη της Κέρκυρας από την ίδρυσή της, τον 8ο αι. π.Χ., ως και τον 3ο αι. π.Χ., αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό ναυτικό σταθμό. Το νησί, λόγω του σχήματός του, ονομάστηκε στην αρχαιότητα Δρεπάνη ή Μάκρις, ενώ το αγγλικό Corfu προέρχεται από το Κορυφώ (ή Κορυφή ή Κορφή ή Κορφοί), όπως ήταν γνωστό στον Μεσαίωνα, πιθανότατα εξαιτίας των δύο οχυρωμένων κορυφών της μεσαιωνικής πόλης. Η χερσόνησος του Κανονιού, όπου εκτείνεται μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, πήρε το όνομά της από την πυροβολαρχία που είχαν στήσει εκεί οι Γάλλοι το 1798.