Tάφος των πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων ανασκάφηκε στις παρυφές του λόφου Τσούκα πλησίον του οικισμού Στρώμη της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η ανασκαφή διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Ι’ ΕΠΚΑ, είχε διάρκεια τριών ημερών και έγινε υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας, αρχαιολόγου Αθανασίας Ψάλτη.

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής ήταν γνωστό ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα και αναφορές σχετικά με τις αρχαιότητες στον λόφο Τσούκα έχουν κοινοποιηθεί στην επιστημονική κοινότητα, χωρίς να έχει διεξαχθεί ποτέ ανασκαφική έρευνα στη θέση αυτή.

Ο τάφος είναι υπόγειος θαλαμωτός και τα τοιχώματα του είναι κατασκευασμένα από πώρινους ακανόνιστους λίθους. Η θέση στην οποία εντοπίστηκε βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. και καλύπτεται από δάσος ελάτης και δρυός. Παρά το γεγονός ότι ο τάφος είχε διαταραχθεί, η προκαταρκτική μελέτη των ευρημάτων και του σκελετικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον για τρεις ταφές της περιόδου από τον 1ο π.Χ. έως τον 1ο μ.Χ. αιώνα.

Κατά τη διάρκεια επιφανειακής έρευνας, σε μικρή απόσταση, εντοπίστηκε τμήμα από το κάλυμμα λίθινης σαρκοφάγου με ανάγλυφο γοργόνειο, το οποίο φέρει επιγραφή και χρονολογείται επίσης στους ρωμαϊκούς χρόνους. Τα κτερίσματα που συνόδευαν τις ταφές, πλήθος πήλινων αγγείων όπως πίθοι, πινάκια, μυροδοχεία, χύτρες, λύχνοι, δύο χάλκινα νομίσματα και σιδερένιες στλεγγίδες προσφέρουν πολύτιμες μαρτυρίες για το αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής και φωτίζουν άγνωστες έως σήμερα πτυχές της ιστορίας της. Επίσης, καθιστούν αναγκαία την ενεργοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας σε όλη την έκταση του λόφου της Τσούκας, όπου σώζονται λείψανα αρχαίας οχύρωσης.

Τα ευρήματα του τάφου της Τσούκας μεταφέρθηκαν και συντηρούνται στο εργαστήριο συντήρησης του αρχαιολογικού μουσείου Δελφών ενώ για την εξέταση του οστεολογικού υλικού ζητήθηκε ήδη η συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων.

Συστηματική παρουσίαση των ευρημάτων θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο στην αίθουσα Δ.Σ. του Δήμου Δελφών ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο προσωρινής έκθεσής τους σε ειδική προθήκη στο μουσείο Δελφών.

Η Ι΄ ΕΠΚΑ, στην ανακοίνωσή της, εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στον Δήμαρχο Δελφών Νικόλαο Φουσέκη και στην Πρόεδρο της Κοινότητας Στρώμης Μαίρη Ανδρεοπούλου για την υλική βοήθεια αλλά και τη συμπαράσταση κατά τη διάρκεια της έρευνας. Καθώς και τον Βαγγέλη Πετσωτά, κάτοικο της Στρώμης, για την εγκάρδια φιλοξενία και τη χορηγία της διαμονής του προσωπικού.