«Ακρωτήρι Θήρας: Η πρώτη εγκατάσταση. Πότε; Πώς; Γιατί;» είναι ο τίτλος ομιλίας του Χρίστου Ντούμα, που θα δοθεί στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου που διοργανώνεται στην Αρχαιολογική Εταιρεία από τη Μαρίζα Μαρθάρη.

Όπως αναφέρει στην περίληψη της ομιλίας του ο κ. Ντούμας: «Περί τα 150 βαθιά φρέατα, που ανασκάφηκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου για τη θεμελίωση των κιόνων του βιοκλιματικού στεγάστρου, εισχώρησαν κατά επτά μέτρα μέσα στο πυροκλαστικό υπόβαθρο. Μέσα από αυτές τις στρωματογραφικές τομές, που συχνά ξεπέρασαν το βάθος των 20 μέτρων, όχι μόνο κατέστη δυνατή η μελέτη της ιστορίας του οικισμού, αλλά και αποκαταστάθηκε το γεωλογικό ανάγλυφο, επάνω στο οποίο αυτός αναπτύχθηκε.

»Παρακολουθώντας τον κανόνα που εφαρμόστηκε γενικά στο προϊστορικό Αιγαίο, ο πρώτος οικισμός ιδρύθηκε στην άκρη χαμηλής χερσονήσου που εισχωρούσε στη θάλασσα με νοτιοδυτική κατεύθυνση και με προστατευμένο ορμίσκο σε κάθε πλευρά. Χάρη στην γεωγραφική θέση της Θήρας μεταξύ Αιγαίου και Κρήτης, ο οικισμός του Ακρωτηρίου ήταν στο θαλάσσιο σταυροδρόμι της εποχής και αναπτύχθηκε στο κοσμοπολίτικο λιμάνι που θάφτηκε κάτω από παχύ στρώμα ηφαιστειακής σποδού κατά την πρώιμη Υστεροκυκλαδική περίοδο».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουνίου 2013 στις 7 μ.μ. (Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, Πανεπιστημίου 22).