Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η νήσος Ρήνεια, με αφορμή ένα ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τίτλο «Χτίζουν ανενόχλητοι στον αρχαιολογικό χώρο της Ρήνειας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αν και η Ρήνεια είναι αρχαιολογικός χώρος μη επισκέψιμος, «για κάποιους Μυκονιάτες είναι το ιδιωτικό τους νησί με τις παραθεριστικές τους κατοικίες». Στο ρεπορτάζ αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «περισσότερα από 60 παράνομα σπίτια με παράνομες επεκτάσεις παλαιών κελιών έχουν χτιστεί πάνω στον αρχαιολογικό χώρο». Η κάμερα του Alpha κατέγραψε σπίτια με ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκές μονάδες, εκσκαφείς και άλλα σκαπτικά μηχανήματα στις αυλές των σπιτιών. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιοι διοργανώνουν ακόμα και κρουαζιέρες με παροχές διαμονής και διασκέδασης με μπάρμπεκιου στη Ρήνεια τις οποίες δεν διστάζουν να διαφημίζουν και στο διαδίκτυο.

Θέλοντας να διευκρινίσει όσα παρουσιάζονταν στο ρεπορτάζ του Alpha, το koolnews.gr επικοινώνησε με την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, αρχαιολόγο Παναγιώτη Χατζηδάκη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Γιώργου Μιχαηλίδη στον εν λόγω δικτυακό τόπο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα αρχαία που βρίσκονται στο νησί καθώς υπάρχουν οικογένειες που μένουν μόνιμα στην Ρήνεια. “Οι κατοικίες τους βρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες και συγκεκριμένα, σε σημεία όπου δεν υπάρχουν αρχαία. Τα ευρήματα βρίσκονται σε άλλα σημεία. Η Ρήνεια είναι ένα μεγάλο νησί 13 τ.χλμ.”, είπε ο κ. Χατζηδάκης. Κατά την συζήτηση έγινε ξεκάθαρο πως η Ρήνεια ανακηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος το 1994 και κατοικίες υπήρχαν εκεί από πιο πριν. “Τα σπίτια δεν είναι αυθαίρετα. Είναι εκεί από τις αρχές του αιώνα. Είναι πολύ περισσότερα από 60-70 απλώς τα περισσότερα από αυτά είναι σε ερειπιώδη κατάσταση”, είπε. Μάλιστα τόνισε πως είναι λογικό να γίνονται εργασίες στο νησί καθώς τα σπίτια κατοικούνται. Ωστόσο είπε ότι δεν γίνεται καμία εργασία χωρίς προηγουμένως να έχει χορηγηθεί άδεια».

Όπως διαβάσαμε στο koolnews.gr, σε ερώτηση σχετικά με τα γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) που απεικονίζονται στο ρεπορτάζ του Alpha, «ο κ. Χατζηδάκης είπε πως είναι καταμετρημένα από το 2008 στα 22 οχήματα, από τον δήμο Μυκόνου. “Δεν γίνονται εκεί γεωργικές εργασίες από το 1960 όταν και εγκαταλείφθηκαν τα χωράφια. Πλέον τους κατοίκους τούς συμφέρει περισσότερο να αγοράζουν τις ζωοτροφές τους. Τα τρακτέρ υπάρχουν εκεί για να τις μεταφέρουν”, τόνισε ο αρχαιολόγος.

»Σε ερώτηση σχετικά με το τι δουλειά έχουν οι εκσκαφείς στο νησί, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως είναι ξεκάθαρο ότι απαγορεύεται να μεταφέρονται στην Ρήνεια, οικοδομικά υλικά και εργαλεία και απόρησε και ο ίδιος για ποιο λόγο βρίσκονται τα μηχανήματα εκεί. Μάλιστα συνέχισε λέγοντας πως θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να απομακρυνθούν».

Όσον αφορά το θέμα των «εκδρομών» στο νησί, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε, σύμφωνα με το koolnews.gr, πως πρόκειται για μικρές βόλτες οι οποίες ωστόσο δεν έχουν λάβει σχετική άδεια ούτε από τον δήμο, ούτε από το λιμεναρχείο. «Κακώς το λιμεναρχείο επέτρεψε κάτι τέτοιο», είπε. Συνέχισε δε λέγοντας πως οι βόλτες αυτές γίνονται σε μία συγκεκριμένη παραλία στην οποία διαθέτει κλήρο ο ιδιοκτήτης του καϊκιού που μεταφέρει τους 10-15 τουρίστες.

«Η υπόθεση “Ρήνεια” με μια άλλη ματιά» ήταν ο τίτλος ανάρτησης της κας Άννας Λοΐζου στο mykonensis.blogspot.com. Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι «τα μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού μισθωτών γαιών νήσου Ρήνειας (που ιδρύθηκε το 1950) καλλιεργούν τις 80 “παρτίδες” που ενοικιάζουν από το Δήμο Μυκόνου, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που καλλιεργούσαν από παλιά και είναι οι αυτοδιορισμένοι “φύλακες” του νησιού. Η ανανέωση της αναγκαστικής μίσθωσης γίνεται ανά δεκαετία, ενώ από την ενοικίαση για καλλιέργειες και βοσκή έχουν εξαιρεθεί οι δυο αρχαιολογικές περιοχές της Ρήνειας: H περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου σώζονται λείψανα της Ελληνιστικής πόλης και το Ιερό του Ηρακλή και η ανατολική πλευρά απέναντι από τη Δήλο, όπου τάφοι, βωμοί, σαρκοφάγοι και επιτύμβια αγάλματα είναι διάσπαρτα».

Στο κείμενό της η κα Λοΐζου σημειώνει ότι «είναι άδικο να διασύρονται οι λίγες οικογένειες της Ρήνειας, που συντηρούν και φροντίζουν τα σπιτάκια τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τα ζωντανά και τις καλλιέργειές τους, άνθρωποι που έχουν γεννηθεί εκεί, που γερνάνε εκεί, που πονάνε και φροντίζουν το νησί». Παράλληλα εκφράζει φόβους μήπως το θέμα που προέκυψε για τη Ρήνεια έχει ως απώτερο στόχο το να ενταχθεί το νησί «στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ».

Το θέμα της Ρήνειας σίγουρα δεν έχει λήξει. Ακούγονται πολλά, από διάφορες κατευθύνσεις. Ας ελπίσουμε ότι το ΥΠΑΙΘΠΑ και οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές θα έχουν την «ευαισθησία» να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στον αρχαιολογικό χώρο.