Όταν ο Σέλεϊ Γουόσμαν ξεκίνησε να αναλύει το μικρό ομοίωμα πλοιαρίου που είχαν ανακαλύψει οι βοηθοί του θρυλικού αρχαιολόγου Γ.Μ.Φ. Πίτρι στη Γκουρόμπ της Αιγύπτου το 1920, προσδοκούσε στη δημοσίευση μιας απλής μικρής μονογραφίας σχετικά με τον τύπο του αντικειμένου. Αντί γι αυτό ο καθηγητής Βιβλικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας αποκάλυψε ότι το ομοίωμα παρίστανε ένα πλοιάριο τύπου ανάλογου με εκείνο των κωπήλατων πλοίων που χρησιμοποιούνταν στο Αιγαίο την Εποχή του Χαλκού.

Ως τύπος, το πλοίο χαρακτηρίζεται ως πεντηκόντορος ενώ ως αναπαράσταση θεωρείται η λεπτομερέστερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Φέρει τυπική διακόσμηση κεφαλής πτηνού στην πλώρη και οπές κατά μήκος των πλευρών κάτω από την κουπαστή. Καθώς βρέθηκε με τέσσερις ρόδες και άλλα στοιχεία που παραπέμπουν σε τροχήλατη κατασκευή, μπορεί να συνδεθεί με αντίστοιχα αντικείμενα λατρευτικής σημασίας από την Ευρώπη. Σύγχρονες επιγραφικές μαρτυρίες για τους Σερντέν- έναν από τους Λαούς της Θάλασσας- οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή συστήνουν ότι το ομοίωμα μπορεί να σχεδιάστηκε με βάση ένα πλοίο του πολιτισμού αυτού. Έτσι, ενώ βρέθηκε στην Αίγυπτο, το πρότυπο του ομοιώματος της Γκουρόμπ ήταν ένα πλοίο Αιγαιακού τύπου, που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκε τόσο από τους Μυκηναίους όσο και από τους Λαούς της Θάλασσας.

Τι στοιχεία λοιπόν μπορεί να δίνει το πλοιάριο για την ταυτότητα και τον πολιτισμό των Λαών της Θάλασσας ή και τις θρησκευτικές πρακτικές της Αιγύπτου και της Ελλάδας;  Αυτήν την ερώτηση προσπαθεί να απαντήσει ο Καθ. Γουόσμαν στο νέο του βιβλίο με τίτλο “The Gurob Ship-Cart Model and Its Mediterranean Context”. Ως ειδικός στα πλοία, τη ναυτιλία αλλά και τις πολιτιστικές της απόρροιες, παρουσιάζει στους αναγνώστες το πλοίο και το πλαίσιο όπου βρέθηκε, όχι μόνο μέσα από το βιβλίο αλλά και από μια ομάδα δικτυακών πηγών που το συνοδεύουν (τρισδιάστατες απεικονίσεις, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, χάρτες και αεροφωτογραφίες της Γκουρόμπ κ.ά.).  Με τις πηγές αυτές, που είναι δψρεάν προσβάσιμες στο διαδίκτυο (http://www.vizin.org/Gurob/Gurob.html) μπορείτε κι εσείς να ανακαλύψετε τα μυστικά που κουβαλούσε το πλοιάριο της Γκουρόμπ.