Τα απρόοπτα, οι αβλεψίες, η γραφειοκρατία και κάποιες αστοχίες που παρατηρούνται στη μελέτη «φρενάρουν» τις εργασίες κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου της Ελεύθερνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα».

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Ελπίδα Αριστείδου, οι εργασίες σε ό,τι αφορά την ανέγερση του κτιρίου βρίσκονται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Μάιο, οι υποδομές του κτιρίου, οι δεξαμενές και το υπόγειο έχουν τελειώσει και τώρα ξεκινούν οι εργασίες στον όροφο του κτιρίου. Εκκρεμεί η νότια και ανατολική πλευρά για να ολοκληρωθεί το οικοδόμημα. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε ότι το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας θα είναι το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, στο οποίο θα φιλοξενηθούν και θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες που ήρθαν στο φως από τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές που πραγματοποίησε ο αρχαιολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ν. Σταμπολίδης στη νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας. Το έργο εκτελείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο καθηγητή Ν. Σταμπολίδη, ο περιβάλλων χώρος του μουσείου είναι κάτι ξεχωριστό και για αυτόν θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο υποέργο, για το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει το μουσείο να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι ο περιβάλλων χώρος προβλέπει μεταξύ άλλων περίφραξη, ανατάξεις πρανών, θέσεις πάρκινγκ κ.ά. Χρειάζεται επιπλέον να γίνει με επιμέλεια και ιδιαίτερη προσοχή η μεταφορά των αρχαιοτήτων από το Ηράκλειο και το Μουσείο του Ρεθύμνου.

«Χωρίς την απαραίτητη φύλαξη ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα ανοίξει»

Ο κ. Σταμπολίδης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά την φύλαξη του χώρου, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την προστασία του, τότε ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα είναι επισκέψιμος τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ειδικότερα, ανέφερε: «Για το άνοιγμα του χώρου, αυτό είναι θέμα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του 2011 και του 2012 που έχω κάνει και εμμένω σε αυτές, πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 5-6 φύλακες, και εννοώ βάρδιες ημερήσιες και νυχτερινές για να μπορέσει να λειτουργήσει. Διαφορετικά δεν θα ανοίξει ο χώρος. Χρειάζεται εντιμότητα, εντοπιότητα και εγρήγορση όλων όσων αναλάβουν να είναι φύλακες».