Έκκληση προς τον πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Αρχή και όλους τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους να απαιτήσουν από τους αρμοδίους του Υπουργείου Πολιτισμού και την εταιρεία Αττικό Μετρό να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού απηύθυνε το ΔΣ του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κέντρο: «Η κατασκευή του Μετρό υπήρξε η αφορμή για την αποκάλυψη σε όλο το μήκος της γραμμής σημαντικών αρχαιοτήτων, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης και την εξέχουσα θέση της από τους πρώτους αιώνες μετά την ίδρυσή της έως τον 19ο αιώνα, κυρίως όμως κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Αν και δαπανήθηκε πολύς χρόνος και χρήμα για την αποκάλυψη, την περισυλλογή και την αποτύπωση αυτών των αρχαιοτήτων, δυστυχώς δεν στάθηκε έως τώρα δυνατό να διατηρηθεί, σε συνδυασμό με το έργο του Μετρό, ένα, έστω και μικρό, τμήμα αυτών των ευρημάτων στον τόπο της εύρεσής τους (in situ).

»Αντίθετα, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχαιολόγων για τη σημασία των ευρημάτων και παρά τις εισηγήσεις τους για την αναγκαιότητα της ανάδειξής τους, η αδιαφορία από μέρους των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας για την ιστορία και την προβολή της πόλης μας, οδήγησε στην απόφαση για την καταστροφή ή την κατάχωση όλων των αρχαίων/αρχαιοτήτων. Αποκορύφωση της τακτικής αυτής αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για την αποξήλωση των πιο σημαντικών ευρημάτων στο σταθμό της Βενιζέλου, του αρχαίου δρόμου κάτω από την Εγνατία και των εκατέρωθέν του κτιρίων σε μήκος 76 μέτρων. Αποφασίστηκε επίσης, να διαλυθούν τα ευρήματα και, ένα μέρος τους να συναρμολογηθεί εκ νέου μακριά από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση της μεταφοράς των αρχαίων αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους, ενώ είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, το οποίο όμως δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Τονίζεται επίσης ότι η απόφαση αυτή στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προσβάλλει και την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους.