Σε «Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς» (ΑΧΑΚ) μετονομάζεται το γνωστό και μοναδικό στην Ελλάδα «Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς» (ΕΚΕΧΧΑΚ) ενώ στο εξής θα αποτελεί αυτοτελές τμήμα των Γενικών Αρχείων του κράτους με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας.

Ο νόμος για το ΕΚΕΧΧΑΚ —στο εξής γνωστό ως Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΑΧΑΚ)— εκδόθηκε προ ολίγων ημερών και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους οργανώνουν τη λειτουργία του αυτοτελούς αυτού Τμήματος.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος που υπήρξε ο ίδιος από το 1997 εμπνευστής και ιδρυτής του ΕΚΕΧΧΑΚ, το οποίο μετά από πολυετή προσφορά αλλά και περιπέτεια κινδύνευε τα τελευταία χρόνια με κατάργηση.

Αναφερόμενος γενικότερα στα αρχεία, ο κ. Λιβιεράτος επισήμανε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι αυτός της «ψηφιακότητας», όχι ως τεχνοκρατικού στοιχείου, αλλά ως εργαλείου. «Με τα νέα αυτά εργαλεία πρέπει να πείσουμε την εξουσία ότι τα αρχεία είναι ζωντανά», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία με την ενθάρρυνση της «παπαγαλίας» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, «θα πρέπει να ξαναμάθει τα αρχεία».