Τα εγκαίνια του διατροφικού θεματικού πάρκου «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης & Ψυχαγωγίας «Διάπλαση», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Η δημιουργία του πάρκου, το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Ωραιοκάστρου, είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικής προσπάθειας που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και το σχετικό πρόγραμμα «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα», που θα λειτουργήσει στους χώρους του, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι συντελεστές του, έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» περιλαμβάνει «δωμάτια» με εκθέματα που απεικονίζουν τον αρχαιοελληνικό τρόπο παραγωγής του ψωμιού, του τυριού, του ελαιόλαδου, του κρασιού, τις συνταγές με σησάμι, ξηρούς καρπούς, μέλι και ταχίνι και τις καθημερινές δραστηριότητες του αγροκτήματος στην αρχαιότητα.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στα κτίσματα που περιέβαλλαν το αρχαίο αγρόκτημα, τα οποία είναι χτισμένα με πηλό και άχυρο και να δει γλυπτά σε φυσικό μέγεθος, που αναπαριστούν σκηνές από την αρχαία ζωή, καθώς και τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας για τη διατροφή τους. Επίσης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει συνταγές ποιοτικής μεσογειακής κουζίνας στο σύγχρονο εστιατόριο που λειτουργεί στον Πολυχώρο.

Στο «Αρχαιοελληνικό Αγρόκτημα» έχει δημιουργηθεί παράλληλα και ένα σύγχρονο θερμοκήπιο στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα βότανα που ο Ιπποκράτης αναδεικνύει για τη θεραπευτική τους δυνατότητα και να πάρουν πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο θερμοκήπιο υπάρχει και φυτώριο σπόρων των βοτάνων τα οποία μπορούν οι μικροί επισκέπτες του πάρκου να φυτέψουν και να φροντίσουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο αγρόκτημα.

Σε συνέντευξη τύπου, οι υπεύθυνοι του πάρκου επεσήμαναν ότι στόχος του «Αρχαιοελληνικού Αγροκτήματος» είναι «να βοηθήσει τους επισκέπτες μικρούς και μεγάλους να διαμορφώσουν σωστή νοοτροπία διατροφής», βασισμένης στα πλούσια σε διατροφική αξία προϊόντα της μεσογειακής κουζίνας, πολλά από τα οποία κατανάλωναν, όπως δείχνουν και οι ανάγλυφες παραστάσεις, τα ομοιώματα και τα εκθέματα του πάρκου, οι Έλληνες από την αρχαιότητα.

Την ημέρα των εγκαινίων η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.