Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για δεύτερη συνεχή χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν με συναρπαστικό τρόπο στο ευρύ κοινό τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μάς παρασύρουν στο μαγικό αλλά ενδεχομένως και παρεξηγημένο κόσμο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 o ερευνητής ωκεανολόγος Brendan Foley θα παρουσιάσει τις νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται με στόχο την προώθηση της υποθαλάσσιας έρευνας στη Μεσόγειο, αναπτύσσοντας παράλληλα τις απόψεις του για το μέλλον της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας.

Ο δρ Foley από το 2006 εργάζεται στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ως ειδικός ερευνητής στο εργαστήριο Deep Submergence. Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στην υποθαλάσσια/ενάλια αρχαιολογία σε μεγάλα βάθη. Από το 2004 συνεργάζεται με επιστήμονες και τεχνικούς της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole (Woods Hole Oceanographic Institute, WHOI) αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα ονόματα στην ωκεανολογική επιστήμη. Το μεγαλύτερο κέντρο ωκεανογραφικών ερευνών της Αμερικής συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της έρευνας των ωκεανών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και στην κατανόηση του ρόλου των ωκεανών στη διαμόρφωση και τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Σκοπός του είναι η έρευνα του πυθμένα των θαλασσών μέσω της ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων εξ αποστάσεως εξερεύνησης. Στο Ινστιτούτο Woods Hole αναπτύσσονται προηγμένες μεθοδολογίες αυτόματου ελέγχου και σχεδιάζονται τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια για την παρατήρηση και συλλογή δειγμάτων σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες θαλάσσιες περιοχές.

Μεταξύ άλλων, το WHOI έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες υποβρύχιες έρευνες στην περιοχή της Μεσογείου (Ελλάδα, Αίγυπτο, Αλγερία και Τουρκία). Η ελληνοαμερικανική ερευνητική ομάδα εισήγαγε προηγμένες τεχνολογίες στην επιστήμη της αρχαιολογίας και πλέον για τη μελέτη των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων στο Αιγαίο, επιστρατεύονται υποβρύχια, αυτόνομα ρομπότ, νέες τεχνικές κατάδυσης αλλά και η μέθοδος ανάλυσης DNA.

Η διάλεξη έχει τίτλο «Advanced Technology and Greek-American Cooperation in Underwater Archaeology» (θα δοθεί στα αγγλικά) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Πού και πότε

«The Hub Events» (Αλκμήνης 5, Κ. Πετράλωνα, μετρό Κεραμεικός). Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012, ώρα 20:00. Είσοδος ελεύθερη.