«Τι είναι συλλογική μνήμη;», «Μνήμη και Ιστορία», «Η μνήμη της πόλης», «Μνήμη και ταυτότητα», «Η διαχείριση της συλλογικής μνήμης», «Η καλλιέργεια της τοπικής μνήμης ως “περιπέτεια”». Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια ημερίδας-ανοικτής συζήτησης με θέμα: «Πολιτισμική κληρονομιά και συλλογική μνήμη», που θα πραγματοποιηθεί στο Άργος Ορεστικό.

Στην ημερίδα, που γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Ιστορικές Περιηγήσεις. 1922 Χρούπιστα – 2012 Άργος Ορεστικό» που διοργανώνει ο Δήμος Ορεστίδος για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, συμμετέχει και η επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου, έχει σκοπό να παρουσιάσει το έως τώρα έργο της πανεπιστημιακής ανασκαφής, σχετικά με το παρελθόν της Ορεστίδας, αλλά και να διευρύνει τη συζήτηση γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η πολιτισμική κληρονομιά εμπλουτίζει τη μνήμη ενός τόπου αλλά και εμπλουτίζεται από αυτήν. Θα μιλήσουν οι διευθυντές της Ανασκαφής, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δημήτρης Πλάντζος και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δαμάσκος, η αρχαιολόγος Ειρήνη Γρατσία, συντονίστρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδος και Κύπρου Monumenta, και οι αρχαιολόγοι Νότα Πάντζου και Στέλιος Λεκάκης. Στη συζήτηση, τέλος, θα συμμετάσχουν και Αργίτες που έχουν ασχοληθεί με την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

Η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Άργους Ορεστικού συνεχίζει τις έρευνες του Θανάση Παπαζώτου της δεκαετίας του 1980 στη θέση Παραβέλα, περίπου 1,5 χλμ. βορειοδυτικά της σημερινής πόλης. Τότε είχε ανακαλυφθεί μια παλαιοχριστιανική βασιλική (4ος-5ος αι. μ.Χ.) και ένα παλαιότερο κτίριο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Κατόπιν μελετών του Δ. Δαμάσκου στην περιοχή, ο οποίος πρότεινε την ταύτιση του ρωμαϊκού κτιρίου της Παραβέλας με την έδρα του Κοινού των Ορεστών, επελέγη ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος για συστηματική ανασκαφή, αρχικά με τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, με τη συνεργασία της Monumenta, πραγματοποιείται το Πρόγραμμα «Ανασκαφή και Τοπική Κοινωνία: Άργος Ορεστικό», με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα της αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Άργους και της ευρύτερης περιοχής.

Η ανασκαφή τελεί υπό την εποπτεία της ΚΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην ανασκαφή συμμετέχουν, ως εκπαιδευόμενοι, φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Δυτικής Ελλάδας.

Πότε και πού

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, ώρα 17:30, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς», Άργος Ορεστικό.