Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα πραγματοποιείται αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ριζαρείου Χειροτεχνικού Κέντρο στο Μονοδένδρι.

Ο τίτλος της ημερίδας είναι: «Η κοινωνία και ο πολιτισμός του Ζαγορίου (από τον 15ο αιώνα έως σήμερα)», και είναι αφιερωμένη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μονοδενδρίου και στην 600 χρόνων λειτουργία και δράση της.

Η επιστημονική αυτή ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο του β’ φθινοπωρινού σχολείου που φιλοξενείται από τις 27 Σεπτεμβρίου στη Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή στα Άνω Πεδινά. Τη διοργάνωση του φθινοπωρινού σχολείου έχει αναλάβει το Εργαστήριο Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή της ημερίδας αποτελούν η Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ιορδάνης Ψημμένος, αναπληρωτής καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, ο Βασίλης Δαλκαβούκης, λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και ο Βαγγέλης Παπιγκιώτης από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αρκετές εισηγήσεις αλλά και η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Πίσω από το Βουνό» του Αλέξανδρου Καραπέτση και του Αυρήλιου Καρακώστα.

Στο μεταξύ, σήμερα, στη Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή, στα Άνω Πεδινά, θα γίνει ανοιχτή διάλεξη, στις 7.30 το απόγευμα, από τον καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου. Η διάλεξή του έχει τον τίτλο: «Οικολογική προσαρμογή και σχέσεις συνεργασίας στους κτηνοτρόφους της Πίνδου».