Κύκλο πέντε διαλέξεων με γενικό τίτλο «Εισαγωγή στην Ιστορία της Τέχνης» και ομιλητή τον Παντελή Τσάβαλο διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι εισαγωγικές αυτές συναντήσεις στην ιστορία της τέχνης περιλαμβάνουν οπτικές αναφορές σε έργα από διάφορες χρονικές περιόδους: από τα παλαιολιθικά βραχογραφήματα, τις αιγυπτιακές τοιχογραφίες, τα μινωικά αγγεία, τις γεωμετρικές παραστάσεις και τα κλασικά αγάλματα έως τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τα ζωγραφικά έργα των Τζιόττο, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Πιέρο ντελλα Φραντσέσκα, Μπρέγκελ, Βερμέερ, Βαν Γκογκ, Κλιμτ, Μοντριάν, Πικάσσο, Λισίτσκι, Νταλί, Μαγκρίτ.

Μεταξύ άλλων θα αναλυθούν θέματα όπως: «Η εικόνα και το βλέμμα / τέχνη και οπτική αντίληψη», «Νατουραλισμός και σχηματοποίηση», «Το αισθητό και το νοητό», «Η φύση και η τέχνη», «Το νόημα του έργου τέχνης και οι τρόποι αναζήτησής του», «Μεθοδολογικές προσεγγίσεις στην ιστορίας της τέχνης», «Παράσταση και αναπαράσταση», «Προσεγγίζοντας ζωγραφικά έργα με εξωζωγραφικά μέσα / εικόνα, λόγος, ήχος».

Ο Παντελής Τσάβαλος είναι ιστορικός τέχνης. Έχει σπουδάσει ελληνική και αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό, ιστορία και φιλοσοφία της τέχνης στο Open University και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης και Κοσμήτορας του Κολλεγίου Βακαλό. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην επιμέλεια και παρουσίαση διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί το ιστολόγιο www.tsavalos.com.

29 Οκτωβρίου-26 Νοεμβρίου 2012, κάθε Δευτέρα, 18:00-20:00, Νεοφ. Δούκα 4 (Αίθουσα διαλέξεων, 5ος όροφος)

Κόστος συμμετοχής: Κύκλος 5 διαλέξεων: 40 € / Μεμονωμένη διάλεξη: 10 €

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες: Χριστίνα Κορατζάνη (210 7228321-3, e-mail: ckoratzani@cycladic.gr).