Τα λείψανα εκατοντάδων πολεμιστών αναδύθηκαν από τυρφώνα στη Δανία συνιστώντας ότι ένα βίαιο γεγονός πραγματοποιήθηκε στη θέση πριν από 2.000 χρόνια.

Τα λείψανα, που αποκαλύφθηκαν στην περιοχή των βάλτων Άλκεν Ένγκε, κοντά στη Λίμνη Μόσε της ανατολικής Γιουτλάνδης, αποκαλύπτουν την ιστορία της θυσίας ενός ολόκληρου στρατού.

Μετά από ανασκαφικές εργασίες του 2009, οι αρχαιολόγοι έχουν μέχρι τώρα αποκαλύψει τα τσακισμένα οστά περισσότερων από 200 ανθρώπων. Τα σκελετικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν ένα ραγισμένο κρανίο και ένα μηριαίο οστό με εγκοπές. Βρέθηκε επίσης μια πληθώρα καλοδιατηρημένων πελέκεων, δοράτων, ροπάλων και ασπίδων.

«Είναι ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για ένα εκτενές και δραματικό γεγονός που θα πρέπει να είχε βαθιές επιπτώσεις στην κοινωνία της εποχής», ανέφερε ο Ματζ Κέλερ Χολστ (Mads Kähler Holst), καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους (Aarhus).

Με σαφή αποτυπώματα όπλων, τα οστά από την Εποχή του Σιδήρου βρίσκονται σε μια ευρεία περιοχή.

« Έχουμε κάνει μικρές δοκιμαστικές τομές σε διαφορετικά σημεία σε μια βαλτώδη έκταση 40 εκταρίων και νέα ευρήματα συνεχίζουν να αναδύονται», συμπληρώνει ο Έιβιντ Χερτζ (Ejvind Hertz), του Μουσείου Σκάντεμποργκ, που είναι και ο επικεφαλής της ανασκαφής. Στην πραγματικότητα, το εύρημα είναι τόσο μεγάλο που οι αρχαιολόγοι δεν υπολογίζουν ότι είναι ικανοί να ανασκάψουν τα πάντα.

Για το εύρημα οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πολεμιστές έχασαν μια μάχη εναντίον αντίπαλης φυλής. Στη συνέχεια θυσιάστηκαν και πετάχτηκαν σε μια λίμνη η οποία εξελίχθηκε σε τυρφώνα, έτσι ώστε τα λείψανα να διατηρηθούν.

Εκτενείς αναλύσεις θα απαντήσουν στο ποιοι ήταν οι σφαγιασμένοι πολεμιστές, από πού κατάγονταν και γιατί θυσιάστηκαν.