«Καταγραφικές τέχνες και σπήλαια: παιχνίδια συνδημιουργίας- κύκλος εικαστικά» είναι το θέμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Ηρακλείου από 1η ως 9 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αναφέρει πως: «Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που συνδυάζει τον πολιτισμό με το περιβάλλον, την τέχνη με τη φύση και κυρίως την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με την ενεργή συμμετοχή της ίδιας. Δράσεις που προάγουν και αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης, μας βρίσκουν ένθερμους υποστηρικτές και αποτελούν για εμάς αφετηρία ή συνέχεια πιο στενής συνεργασίας με στόχο την προστασία αλλά και την ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Β’ κύκλος: Εικαστικές εξερευνήσεις

Ο κύκλος δράσεων με θέμα τις εικαστικές εξερευνήσεις αποτελεί τη δεύτερη σειρά δράσεων του ΣΠ.Ο.Κ. για το 2012 με ευρύτερο θέμα την τέχνη και τα σπήλαια. Ο Α’ κύκλος που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο -Απρίλιο 2012 ασχολήθηκε με την σπηλαιοφωτογράφηση και ο Γ’ κύκλος που ακολουθεί, το Νοέμβριο 2012, αφορά την μουσική και τα σπήλαια.

Ο ΣΠ.Ο.Κ. επιχειρεί μέσα από αυτές τις δράσεις να διερευνήσει τις συνδέσεις τέχνης και σπηλαίων, να διευρύνει το πεδίο της αντίληψης μας για τα σπήλαια και να εμπλουτίσει την εμπειρία βίωσης του σπηλαίου μέσα από μιας διαφορετικής μορφής πυροδότηση των αισθήσεων.

Δράσεις

Αναλυτικά, διοργανώνεται έκθεση εικαστικών με τίτλο: “Το σπήλαιο ως καμβάς και το σπήλαιο στον καμβά” (βραχογραφίες, βραχοεγχαράξεις/ζωγραφική /σκίτσα/ γκραβούρες/χαρτογραφήσεις/ γελοιογραφίες/ παιδική τέχνη/ δημιουργικές γραφιστικές απεικονίσεις, project: “Σχήματα και χρώματα στον υπόγειο κόσμο”.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στην οδό Χάνδακος 20.

Παράλληλα διοργανώνονται

(3/9) Προβολή ντοκιμαντέρ

(4/9) Μουσική συνοδεία κρουστών

(5/9) Αυτοσχεδιασμός, ομάδα χορού: Φυσαλίδα “Πέρα από το φως, μέσα στη γη”… (δομημένος αυτοσχεδιασμός εμπνευσμένος από την έκθεση) χορεύει η Γωγώ Πετραλή και

(6/9)Προβολή ντοκιμαντέρ.

(07/9) Παρουσίαση με θέμα τις βραχογραφίες με έμφαση στις βραχογραφίες στον βόρειο ελλαδικό χώρο.

“Παρουσίαση και ερμηνεία ενός συμπλέγματος βραχογραφημάτων στο Παγγαίον Όρος και τη γύρω περιοχή”, από τη Στέλλα Πηλαβάκη, εκπαιδευτικό/ερευνήτρια ΜΑ in Gomparative Art and Archaeology, Institute of Archaeology, UCL PhD in Anthropology, UCL.

Αυλή κτιρίου ΤΕΕ, Πρεβελάκη και Γρεβενών Ηράκλειο (πλησίον Ιστορικού Μουσείου). Ώρα 20.30

(08/9) Επίσκεψη/εκδρομή κοινού σε σπήλαιο με βραχογραφίες με συνοδεία και ερμηνευτική πληροφορία από τη Στέλλα Πηλαβάκη και

(09/9) Εργαστήρι γλυπτού στο Βουλισμένο Αλώνι με τη γλύπτρια  Chiara Valentini, Εργαστήρι φυσικού πηλού σπηλαίου στο Χαϊνόσπηλιο, με την κεραμίστρια Ρένα Καστανάκη.

Δράσεις για παιδιά

(01/9) Επίσκεψη/ ξενάγηση παιδιών σε σπήλαιο

(02/9) Παιδική ξενάγηση στην έκθεση και εικαστικά παιχνίδια