Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής του κτιρίου στην Πτολεμαΐδα, όπου φυλάσσεται το σπάνιο και μοναδικής σημασίας παλαιοντολογικό εύρημα του ελέφαντα του Περδίκκα, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί το απολίθωμα, το οποίο κινδυνεύει να διαλυθεί εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησής του αλλά και των προβλημάτων του χώρου όπου φιλοξενείται.

Το εύρημα εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 1977 κατά τη διάρκεια ανασκαφών. Για την προστασία του απολιθώματος, που είναι μοναδικό στην Ελλάδα, κατασκευάστηκε ένα κτίριο, περίπου 80 τ.μ. Πρόκειται για έναν σχεδόν πλήρη σκελετό προϊστορικού ελέφαντα, από τον οποίο, όμως, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί το ζεύγος των χαυλιοδόντων.

Σήμερα,το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας ενέκρινε πρόσφατα μελέτη ύψους 90.000 ευρώ, σύμφωνα με την οποία θα επισκευαστεί ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται -τα τελευταία 35 χρόνια- ο απολιθωμένος σκελετός του προϊστορικού ελέφαντα του Περδίκκα, τριών εκατομμυρίων ετών.

«Μόλις ανακαλύφθηκε το εύρημα κατασκευάστηκε ένα κτίριο για να το φιλοξενήσει. Με τον καιρό υπήρχε διάβρωση του χώρου. Η σκεπή είχε χαλάσει, έμπαιναν νερά και αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες εργασίες για να προφυλάξουμε το εύρημα. Οι εργασίες θα γίνουν παρουσία ειδικού επιστήμονα που θα φροντίσει για την ασφάλεια του απολιθώματος» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Εορδαίας Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

Σύμφωνα με τον κ.Παναγιωτίδη, σκοπός του έργου,το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2012, είναι να προστατευτεί ο ελέφαντας από τα φυσικά αίτια και παράλληλα να βελτιωθεί ο χώρος και να καταστεί κατάλληλα επισκέψιμος.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω ΣΑΤΑ.