Από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου 2012, ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, υποβρύχια έρευνα στον όρμο της Κοιλάδας (Αργολίδα), υπό τη διεύθυνση της δρ. Α. Σίμωσι (Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων).

Κατά την έρευνα διενεργήθηκαν κυρίως εργασίες βαθυμετρίας και δειγματοληψίας ιζήματος, ώστε να προγραμματιστεί η υποβρύχια ανασκαφή, το προσεχές έτος. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο βυθισμένος Νεολιθικός οικισμός ο οποίος πιθανόν βρίσκεται κοντά στο σπήλαιο Φράγχθι, έναν από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Το σπήλαιο Φράγχθι κατοικήθηκε για περισσότερο από 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως τη Νεολιθική Εποχή. Κατά την τελευταία αυτή περίοδο φαίνεται ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε, χρησιμεύοντας ως δευτερεύων, βοηθητικός οικισμός ενός άλλου, ο οποίος βρισκόταν χαμηλότερα στο λόφο και πιο κοντά στην ακτή, καθώς το επίπεδο της θάλασσας εκείνη την περίοδο ήταν πιο χαμηλό και δεν έφτανε ως το σπήλαιο, όπως συμβαίνει τώρα. Πρόκειται για τον οικισμό που η έρευνά μας φιλοδοξεί να αποκαλύψει στο βυθό.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών ανασκαφών στο σπήλαιο Φράγχθι, πραγματοποιήθηκαν ήδη θαλάσσιες μετρήσεις στον όρμο της Κοιλάδας, σε αναζήτηση αυτού του Νεολιθικού οικισμού, όμως οι εργασίες δεν συνεχίστηκαν.

Το 2012, με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (mono beam echo sounder), η ομάδα των Ελλήνων και Ελβετών αρχαιολόγων κατάφερε να βελτιώσει τις προηγούμενες μετρήσεις και να δημιουργήσει ένα λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του βυθού προκειμένου το 2013 να ανοίξει ο δρόμος για μελέτη και ανασκαφή που θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για έναν τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο.