Από την προηγούμενη εβδομάδα τα νέα από τη Συρία επικεντρώνονται στις κλιμακούμενες συγκρούσεις στο Χαλέπι (Aleppo), όπου, σύμφωνα με αναφορές, κυβερνητικές δυνάμεις πέρασαν το Σαββατοκύριακο με ρίψεις πυραύλων από ελικόπτερα ενώ οι αντικαθεστωτικοί απαντούσαν με πυρά στον ουρανό. Οι μάχες συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα και ο αντίκτυπός τους δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί. Οι αρχαιολόγοι όμως παραμένουν προβληματισμένοι για την ασφάλεια της πόλης, μιας από τις αρχαιότερες με συνεχή κατοίκηση στον κόσμο.

Την περασμένη Παρασκευή, το ICOMOS δημοσίευσε μια αναφορά για την επαπειλούμενη πολιτιστική κληρονομιά του Χαλεπιού όπου λέγεται ότι: «είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τους κινδύνους οποιασδήποτε ισχυρής σύγκρουσης που μπορεί να απειλήσει τον Χώροι Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Χαλεπιού και την υπόλοιπη πλούσια κληρονομιά της πόλης». Η UNESCO δημοσίευσε παρόμοια αναφορά μερικές ημέρες πριν, ωθώντας τις δύο πλευρές «να σεβαστούν και να προστατέψουν τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας, που αποτελεί πηγή ταυτότητας και ολοκλήρωσης για τους ανθρώπους της και να συμμορφωθούν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις στον τομέα του πολιτισμού».

Το Χαλέπι περιλαμβάνεται στο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1986. Η κληρονομιά του περιλαμβάνει ποικίλους πολιτισμούς όπως των Χετταίων, των Ασσυρίων, των Ρωμαίων, των Ομμεϋάδων και Αγιουβιδών χαλιφών,των Μογγόλων, των Μαμελούκων και των Οθωμανών. Πριν τον πόλεμο πολλά μνημεία του είχαν αναστηλωθεί και το 2006 είχε ονομαστεί «η πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού» από τον Ισλαμικό Επιστημονικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό. Με πληθυσμό 1,2 εκ. κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τις τελευταίες ημέρες πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη λόγω των συγκρούσεων και των συνακόλουθων ελλείψεων σε φαγητό και καύσιμα που εντείνουν και φαινόμενα μαύρης αγοράς για είδη πρώτης ανάγκης.