Στην Ελούντα επιστρέφει έναν αιώνα μετά ο διάσημος φιλλέληνας Ελβετός φωτογράφος Fred Boissonnas.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, από τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα κ Lorenzo Amberg και το μέλος του Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος κ Νίκο Χούλη. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο φωτογράφο και το έργο του με θέμα «Ο Boissonnas, μετά από έναν αιώνα, επιστρέφει στην Ελούντα», με ομιλητές τον κ Gad Borel, φωτογράφο από τη Γενεύη, απόγονο και μελετητή του Boissonnas και τον κ Ηρακλή Παπαϊωάννου, επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς και η παρουσίαση των φωτογραφιών και του Λευκώματος «Fred Boissonnas – Εικόνες της Ελλάδας», έκδοσης Ριζαρείου Ιδρύματος, που θα διατίθεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία των φωτογραφιών της Κρήτης, που για πρώτη φορά εκτίθενται στο νησί, προσφέρεται το παραλιακό Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας, που «συνομιλεί» τόσο με τη Σπιναλόγκα (στην οποία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού φιλοξενείται η διεθνούς φήμης εικαστική έκθεση του Κώστα Τσόκλη) όσο και με το κανάλι της Ελούντας, όπου έχουν τραβηχτεί οι δυο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Συλλογής με την παλιά ξύλινη κινητή γέφυρα.

Την έκθεση που θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου διοργανώνουν η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», από κοινού με το Ριζάρειο Ίδρυμα και την ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα.

Τα εκθέματα ανήκουν στο Ριζάρειο Ίδρυμα. Η ιδέα και υλοποίηση της συλλογής του υλικού ήταν του αείμνηστου Άγγελου Κίτσου, τη δε επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο φωτογράφος Τάκης Αναγνωστόπουλος.

Ο Fred Boissonnas απαθανάτισε σε γυάλινες πλάκες τοπία της Κρήτης, ήθη, έθιμα και ανθρώπους, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, αφού οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί μεταξύ των ετών 1911 και 1913.

Η τεχνική της ορθοχρωματικής πλάκας, που καθιέρωσε στο παγκόσμιο φωτογραφικό στερέωμα τον Ελβετό φωτογράφο, οδοιπόρο και θερμό φιλέλληνα Fred Boissonnas (1858-1946), αποδίδει με μοναδική πιστότητα για τα δεδομένα της τότε εποχής τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και την αγάπη του για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.

Τα εκτιθέμενα έργα αποτελούν τμήμα της έκθεσης με τίτλο: “Fred Boissonnas, Εικόνες της Ελλάδας” Συλλογή Ριζαρείου Ιδρύματος που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων και εν συνεχεία σε Θεσσαλονίκη, Λωζάνη, Αμβέρσα, Λονδίνο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και τώρα στην Ελούντα.

Χορηγοί και υποστηρικτές της Έκθεσης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η Δημοτική Ενότητα Ελούντας, η εταιρία Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε., ο Σύλλογος των Απανταχού εξ Ελούντας Κρητών «Η Σπιναλόγκα» και ο κατάλογος καθημερινά μεγαλώνει.