Σε προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του νέου κτηρίου του Κυπριακού Μουσείου στον χώρο του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας αναμένεται να προχωρήσει, προσεχώς, το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, κατά την οποία ο αρμόδιος υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου κατέθεσε ενώπιον του Σώματος ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με το πώς θα προχωρήσει το έργο για το οποίο γίνεται λόγος από τον Φεβρουάριο του 1995, όταν το τότε Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την ανέγερση νέου μουσείου.

Αποφασίστηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με στόχο την εμπλοκή στο έργο αρχιτεκτόνων με μεγάλη πείρα στον σχεδιασμό μουσείων.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα χωριστεί σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο θα υποβληθούν γενικά προκαταρκτικά προσχέδια/σκαριφήματα, από τα οποία, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει οκτώ ανώνυμες συμμετοχές. Στη συνέχεια, οι οκτώ επιτυχόντες θα κληθούν για συμμετοχή στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με την υποβολή προσχεδίων και μακέτας.

Το οικονομικό κόστος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αναμένεται να ανέλθει στα €750.000 και θα καλύψει τις εξής δαπάνες:

— ποσό €400.000 θα διατεθεί για τα πέντε βραβεία που θα δοθούν, με το πρώτο βραβείο να ανέρχεται στα €200.000.

—ποσό €200.000 θα είναι η αμοιβή των οκτώ επιτυχόντων.

— ποσό €90.000 θα διατεθεί για να καλυφθεί η αμοιβή των μελών της κριτικής επιτροπής και των τεχνικών συμβούλων.

— ποσό €60.000 θα διατεθεί για να καλυφθούν τα έξοδα των δυο διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων που θα συμμετάσχουν, ως μέλη, στην κριτική επιτροπή μαζί με τον διευθυντή Αρχαιοτήτων και εκπροσώπους από τα Τμήματα Δημοσιών Έργων, Πολεοδομίας, Δήμου Λευκωσίας, ΕΤΕΚ και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης. Το κόστος ανέγερσης του νέου μουσείου υπολογίστηκε γύρω στα €110 εκατ. Για την κάλυψη του κόστους ανέγερσης λειτουργεί από το 1999 ειδικό ταμείο, το υπόλοιπο του οποίου μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να ανέλθει στα €40,8 εκατ.

Κυριότερες πηγές εσόδων του ταμείου αποτελούν η καταβολή μέρους των εσόδων του κράτους από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η καταβολή του 30% των τελών εισόδου στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και οι τόκοι από επενδύσεις.