Για πρώτη φορά συμμετέχουν με θέσεις στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Παλαιστίνη, το Τσαντ, το Κονγκό και η Δημοκρατία του Παλάου. Η Επιτροπή της Ουνέσκο που συνεδρίασε στην Αγία Πετρούπολη από τις 24 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου, πρόσθεσε στον περίφημο κατάλογό της πέντε «φυσικά» μνημεία, ένα «μικτό» (φυσικό και πολιτιστικό) και 20 «πολιτιστικά». Έτσι, ο κατάλογος αριθμεί πλέον 962 θέσεις σε 157 χώρες.

Δεκαέξι από τα 26 νέα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς βρίσκονται εκτός της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της Ουνέσκο για γεωγραφική εξισορρόπηση του καταλόγου με την προσθήκη περισσότερων μνημείων από την Αφρική, την Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, αλλά και τα αραβικά κράτη.

Οι θέσεις εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής περιλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού –την αποικιακή ιστορική πόλη Γκραντ Μπασάμ– και την κινεζική θέση Ξαναντού του 13ου αιώνα, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του Κουμπλάι Χαν.

Το Τσαντ και το Κονγκό κατάφεραν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο για πρώτη φορά με φυσικά μνημεία –μια σειρά λιμνών και ένα εθνικό πάρκο αντίστοιχα- όπως και η Νότια Λιμνοθάλασσα στα Βραχώδη Νησιά του Παλάου, που αποτελείται από 445 νησάκια, η οποία χαρακτηρίστηκε μικτό μνημείο.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς Ισραήλ, η Παλαιστίνη έκανε το ντεμπούτο της στον κατάλογο με τον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο. Η Παλαιστίνη, που το 2011 αναγνωρίστηκε ως πλήρες μέλος της Ουνέσκο, ισχυρίζεται ότι ο ναός έχει άμεση ανάγκη από αναστηλωτικά έργα.

Στο μεταξύ, οι εκθέσεις και οι αναφορές των συνεχιζόμενων βεβηλώσεων και καταστροφών τάφων στο Τιμπουκτού οδήγησαν την Επιτροπή να προσθέσει θέσεις του βορείου Μάλι στον κατάλογο των Μνημείων σε Κίνδυνο. Ισλαμιστές της ομάδας Άνσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ) βανδάλισαν τις τελευταίες εβδομάδες συστηματικά πολλά μαυσωλεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων τον τάφο του αγίου Σίντι Μαχμούντ Μπεν Αμάρ. Η Επιτροπή καταδίκασε την καταστροφή των μνημείων και συμπεριέλαβε το Τιμπουκτού και τον Τάφο του Άσκια (15ος αι.) της πόλης Γκάο, 300 χλμ. από το Τιμπουκτού, στον κατάλογο των μνημείων που κινδυνεύουν.

Η Επιτροπή απηύθυνε επίσης έκκληση στις γείτονες χώρες του Μάλι να βοηθήσουν ώστε να αποτραπεί η παράνομη διακίνηση έργων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την τεράστια συλλογή αρχαίων χειρογράφων. Η Επιτροπή επέμεινε στη δημιουργία ειδικού ταμείου για τη διατήρηση της κληρονομιάς του Μάλι και κάλεσε οργανώσεις παρόμοιων στόχων να συμβάλουν σε αυτό.