Κάτω από το παλαιό λογότυπο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην αίθουσα Τύπου του κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας, συναντήθηκε για πρώτη φορά χθες με εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αναπληρωτής υπουργός του υπουργείου με τον μεγαλύτερο τίτλο: Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δεκαοκτώ μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός αισθάνθηκε έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις αλλά και να δώσει το στίγμα που θα έχει το υπουργείο Πολιτισμού τη νέα περίοδο με αιχμή –όπως φάνηκε– το επίπεδο της οργάνωσης.

Στη συζήτηση μάθαμε για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών στα πέριξ του σημερινού κτιρίου της οδού Μπουμπουλίνας, την προσπάθεια φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Αλλοτριώσεων, την αλλαγή διατάξεων στον κινηματογραφικό νόμο, που θεωρεί ασαφή σε κάποια σημεία αλλά και τη χρησιμοποίηση συμβούλων σε πολύ μικρότερο αριθμό από αυτόν των 31 που προβλέπει ο νόμος. Στο καθαυτό πολιτιστικό έργο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην άυλη κληρονομιά. «Δεν δίνω ομολογία πίστεως, δεν είμαι προφήτης». Και σε περίπτωση που δεν «βγουν τα κουκιά», «βάλτε με στη χορεία εκείνων που προσπάθησαν» είπε κάποια στιγμή βομβαρδισμένος από ερωτήσεις για χρονοδιαγράμματα. Ενώ ζήτησε να του αναγνωριστεί η δυσχέρεια του καθεστώτος της οικονομικής κρίσης. Σε σχέση με τους προκατόχους του είπε ότι «δεν θα είμαι σαν τους προηγούμενους υπουργούς που λειτουργούσαν ως “Αϊ Βασίληδες” για να έχουν ελκυστικό πρόσωπο».

Ειδικότερα για το ρόλο του πολιτισμού ως μέρος του νέου υπουργείου είπε: «Δεν μειώνεται με τη συνένωση η αξία του πολιτισμού. Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι στοιχεία του ίδιου του πνεύματος. Η παιδεία είναι ένα μέρος του πολιτισμού που λειτουργεί μέσα από τον εκπαιδευτικό μηχανισμό. Επίσης αναλαμβάνει πλήρως τις αρμοδιότητες του πρώην υπουργού Πολιτισμού». Κέρδος θεωρεί τη μείωση του αριθμού των υπουργείων, που σημαίνει λιγότερες επιτροπές. Όσον αφορά τις περικοπές είπε ότι θα έχει μόλις εννέα συμβούλους (5 μετακλητούς και 4 από την υπηρεσία).

Όπως τόνισε η ροή χρημάτων μέχρι στιγμής διασφαλίστηκε στη Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ενώ προχωρά το πρόγραμμα της μεταστέγασης των υπηρεσιών του υπουργείου. Όπως είπε θα αξιοποιηθούν κοντινά κτίρια με την οδό Μπουμπουλίνας, όπως το ξενοδοχείο «Ακροπόλ», με παράλληλο όφελος την αναβάθμιση της περιοχής.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε ψήφιση αφορά τις διατάξεις της πολιτιστικής χορηγίας, επειδή σύμφωνα με τον Κώστα Τζαβάρα οι μέχρι τώρα διατάξεις λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υποψήφιους χορηγούς. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει σύσταση νέας Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Χωρίς να υπάρχει λόγος, προς το παρόν, όπως διευκρίνισε να αλλάξει η γενική γραμματέας, η Λίνα Μενδώνη.

Πρόθεσή του είναι τα μουσεία να ανοίγουν σε ένα ωράριο για όλες τις ανάγκες, ενώ οι φύλακες να έχουν μέχρι τις 8 το βράδυ υπηρεσία. Όσο για τα κρούσματα παραβατικότητας στους αρχαιολογικούς χώρους, έκανε πρόταση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να γίνεται επιτήρηση των αρχαιολογικών χώρων με περιπολικά.

«Άυλη κληρονομιά, αξίες που πιστοποιούν την ελληνική ετερότητα», υπό αυτόν τον τίτλο εντάσσει τη μυθολογία, τη γλώσσα, τις αξίες, τα σύμβολα, τις πολιτιστικές δημιουργίες από τις τοπικές κοινωνίες όπως θεατρικά δρώμενα, δημοτικά τραγούδια κ.ά. Πρόθεσή του είναι να δημιουργηθεί μία εθνική επιτροπή που θα συντάξει ένα ευρετήριο άυλων πολιτιστικών αγαθών. Σε ερώτηση αν θα δώσει την κατάλληλη προσοχή στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είπε πως «επιμερίζεται ισομερώς το ενδιαφέρον του».

Μεγάλη πρόκληση θεωρεί την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ, όπου ελπίζει ο οργανισμός να γίνει μηχανισμός που θα μεγεθύνει το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν με ορθολογική αξιοποίηση των εισπράξεων των εισιτηρίων και των ενοικίων που θα επανεξεταστούν. Ενώ η περιουσία του ΥΠΠΟ θα αξιοποιηθεί κατά περίσταση λέγοντας ότι θα υπάρξουν φορείς πολιτισμού που θα κλείσουν ή θα επανακαλύπτονται. Όπως είπε, «τι νόημα έχει να υφίσταται ο Οργανισμός Ανέγερσης Μουσείου Ακροπόλεως;».

Ως φίλος του κινηματογράφου, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας στα φοιτητικά του χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, προσέγγιζε τα φιλμικά κείμενα μέσα από το περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Με αφορμή την προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που θεωρεί αδιανόητο ότι έγινε σε προεκλογική περίοδο, θεωρεί ότι έχει ελαττώματα ο κινηματογραφικός νόμος. Πρέπει, όπως είπε, να γίνει τροποποίηση του νόμου για να γίνει καλύτερος. Σημαντικό φορέα χαρακτήρισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Άλλωστε, όπως δηλώνει, είναι λάτρης του βιβλίου.

Η είδηση ήταν ότι θα ανανεωθεί η θητεία της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα. «Να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Ας είναι όσα χρόνια θέλει, αυτή είναι η απόφασή μου», είπε. Και του Δημήτρη Παντερμαλή στο «τιμόνι» του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Στα οικονομικά, μέχρι στιγμής από τον προϋπολογισμό του υπουργείου έχει εξαντληθεί το 48% και τα έξοδα προϋπολογίζονται στο 8% κάθε μήνα.