Το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροκαμπίου και η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον» διοργανώνουν εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Βασιλείου Ξηροκαμπίου την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012 και ώρα 8.30 μμ, με σύντομη ομιλία για το ανασκαφικό πρόγραμμα της εξαιρετικά σημαντικής αυτής μυκηναϊκής θέσης από την επίτιμη έφορο αρχαιοτήτων και διευθύντρια της συστηματικής ανασκαφής κ. Αδαμαντία Βασιλογάμβρου.

Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας TO.ΡA.KE, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Κουτσαφτή, με τη στήριξη του Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ.

Στην ταινία παρουσιάζεται το χρονικό της εύρεσης της χάλκινης μυκηναϊκής πανοπλίας (1500 π.Χ.) στο νεκροταφείο των Δενδρών της Αργολίδας. Η πανοπλία, μοναδική στον Ελλαδικό χώρο, συντηρημένη και αποκατεστημένη, φυλάσσεται στο Aρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Η ταινία, που είναι παραγωγή της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο “Αρχαιολογία και Τέχνες” στο πλαίσιο της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου (ΑΓΩΝ 2010).