Προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του μουσείου Αρχαίας Ελεύθερνας, του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου του νησιού, το οποίο εκτελείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 2,5 εκ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του είναι οι δεκατρείς μήνες και προβλέπεται να έχει παραδοθεί τον επόμενο Μάιο για να μπορέσει να λειτουργήσει το 2013.

Η μελέτη του έργου του μουσείου αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του. Το μουσείο θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδόν 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες. Στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας, αρχαιολόγο-ανασκαφέα και υπεύθυνο του χώρου Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται και να ασχολείται συστηματικά με το συγκεκριμένο έργο, μέχρι στιγμής έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι των εσκαφών. Η δημιουργία αυτού του μουσείου θα ολοκληρώσει κατά κάποιο τρόπο όλη την ανάπτυξη τόσο την τουριστική, όσο και την αρχαιολογική της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου αλλά και του Ρεθύμνου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε κυρίαρχες πόλεις όπως είναι το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

Ζητούμενο όμως παραμένει η φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου και η λειτουργία του, κάτι που έχει καθυστερήσει, λόγω της αδυναμίας του Δήμου να καλύψει την ανάγκη αυτή με το υπάρχον προσωπικό του αλλά και λόγω της μη δυνατότητας πρόσληψης προσωπικού.

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο κ. Σταμπολίδης ανέφερε πως βασικό ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ο αρχαιολογικός χώρος: «Εμείς είχαμε ζητήσει και είχαμε δηλώσει ότι θα προχωρούσε το θέμα της φύλαξης. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο Δήμος είχε στείλει κάποιους εργάτες τον Απρίλιο και καθάρισαν τα μονοπάτια. Οι κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν στις αποθήκες της ανασκαφής όπως επίσης και οι πινακίδες, όμως δεν τα τοποθετούμε διότι εάν δεν ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος, φοβόμαστε μήπως καταστραφούν. Πρέπει ο χώρος πρώτα να οργανωθεί. Ο χώρος με τις ανασκαφές μέχρι στιγμής φυλάσσεται από κάμερες που έχουμε τοποθετήσει εμείς ως πανεπιστήμιο. Ο υπόλοιπος χώρος που είναι τεράστιος χρειάζεται φύλακες για να μπορεί ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και να υπάρχει η ανθρώπινη παρουσία στο γύρω χώρο. Έχουμε ζητήσει τριών ειδών ανθρώπους, εργάτες, εργατοφύλακες και φύλακες. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι και ο Δήμος την περίοδο αυτή λόγω της συγκυρίας και της απαγόρευσης των προσλήψεων αδυνατεί να παρέμβει. Δεν γίνονται πράγματα σωστά και προγραμματισμένα σε αυτό το κράτος».