Χιλιάδες χρυσά και αργυρά νομίσματα της Οθωμανικής περιόδου έχουν σταλεί για λιώσιμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των σουβενίρ, γιατί υπάρχει νόμος που απαγορεύει την πώληση και συλλογή νομισμάτων της συγκεκριμένης περιόδου, σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής Νομισματικής Ένωσης.

«Οι συλλέκτες στη χώρα μας δεν μπορούν να συλλέξουν πολλά νομίσματα εξαιτίας αυτού του νόμου. Καθώς δεν υπάρχει ζήτηση στην Τουρκία, τα οθωμανικά νομίσματα είτε αγοράζονται στο εξωτερικό είτε λιώνονται, γιατί είναι καμωμένα από μέταλλα όπως ασήμι και χρυσό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η οθωμανική ιστορία χάνεται» είπε ο Cem Mahruki.

Ο Νόμος 2863 που αφορά τη Συντήρηση των Αντικειμένων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς θεσπίστηκε το 1982 από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και δεν έχει τροποποιηθεί έκτοτε. Ο Mahruki είπε ότι ο νόμος, που καλύπτει όλη την αυτοκρατορική περίοδο εκτός από τους τελευταίους έξι σουλτάνους, πιο πολύ έβλαψε παρά ωφέλησε και ότι χρειάζεται επειγόντως κάποια άλλη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Mahruki, τα πιο πολλά νομίσματα που πωλούνται στο εξωτερικό προέρχονται από την Ανατολία. «Ο νόμος αυτός δεν εμπόδισε το λαθρεμπόριο, αντιθέτως το διευκόλυνε. Αν η συλλογή νομισμάτων απελευθερωθεί, πολλοί άνθρωποι θα τα συλλέγουν και τα οθωμανικά νομίσματα δεν θα χρειάζεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό, γιατί θα υπάρχει ζήτηση στη χώρα. Ούτε θα στέλνονται για λιώσιμο».

Είπε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο για τους μη ειδικούς να διακρίνουν ποια είναι τα νόμιμα και ποια τα παράνομα νομίσματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να γίνουν άθελά τους «εγκληματίες» και να τους επιβληθούν αυστηρότατες ποινές. Αντιθέτως, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα νομίσματα μπορούν να αγοραστούν, να πωληθούν και να συλλεχθούν ελεύθερα.

«Χιλιάδες γυναίκες της Μικράς Ασίας εξακολουθούν να φορούν οθωμανικά κοσμήματα, καμωμένα από νομίσματα της οθωμανικής περιόδου. Οι χρυσοχόοι που ασχολούνται με το εμπόριο παλαιών οθωμανικών νομισμάτων έχουν πληγεί σφοδρά από το νόμο αυτόν» είπε ο Mahruki.

Ο Necati Doğa, ερευνητής και νομισματολόγος, είπε και αυτός ότι η απαγόρευση συλλογής οθωμανικών νομισμάτων δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα και έκανε έκκληση στους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτόν να αιτηθούν στο υπουργείο άρση του μέτρου.

Μιλώντας για το θέμα, ο πολιτισμός Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay είπε πως δεν είχε ενημερωθεί για το λιώσιμο των οθωμανικών νομισμάτων και πως θα ερευνούσε το ζήτημα άμεσα.