Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου), που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις», συμμετέχει η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την εβδομάδα από 14 έως 18 Μαΐου 2012.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η χρήση νέων τεχνολογιών και οι καινοτόμες δράσεις, αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες του φετινού εορτασμού, με στόχο να αναδειχθεί ο πολιτιστικός, παιδευτικός και κοινωνικός ρόλος των Μουσείων στη σύγχρονη εποχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ανακύκλωση, εικαστική μαθητική έκθεση με αντικείμενα και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά και προβολή ταινιών σχετικών με την ανακύκλωση, την κατανάλωση και σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι”

14 έως 18 Μαΐου 2012

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με θέμα την ανακύκλωση, διαχείριση φυσικών πόρων και απορριμμάτων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, απευθύνεται σε οργανωμένες σχολικές ομάδες Δ΄ έως Στ΄τάξης Δημοτικού Σχολείου και υλοποιείται από τη ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών και τη Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και καλλιτεχνικό εργαστήρι “Ανακυκλώστε δημιουργικά”.

Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες

Ώρες: 9.00-11.00 & 11.00-13.00

Εικαστική έκθεση “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι”

Eγκαίνια-παρουσίαση 18 Μαΐου 2012, ώρα 19:00 / Διάρκεια έκθεσης 18 έως 25 Μαΐου 2012)

H εικαστική μαθητική έκθεση, με αντικείμενα και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, διοργανώνεται από τη ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και το ΚΠΕ Φιλιατών.

Προβολή ταινιών

18 Μαΐου 2012, ώρα 20.30-22.00

• Πρώτη Ύλη, Χρήστος Καρακέπελης, ντοκιμαντέρ, διάρκεια 78΄ (2011)

• Casus Belli, Γιώργος Ζώης, ταινία fiction μικρού μήκους, διάρκεια 11΄ (2010)

Στις 18 Μαΐου 2012 η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.