Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και επικοινωνιακής τους πολιτικής και με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, καλούν τους μαθητές των σχολικών μονάδων των Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στα Μουσεία αρμοδιότητάς τους να συμμετάσχουν στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ξεναγήσεων, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΙΔ΄ ΕΠΚΑ – Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

– «Τον καιρό των Μυκηναίων στη Φθιώτιδα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ». Oι μαθητές εμπεδώνουν τη διδακτική τους ύλη και γνωρίζουν την τοπική ιστορία της ΄Υστερης εποχής του Χαλκού στην αίθουσα του Μουσείου όπου εκτίθενται τα ευρήματα αυτής της περιόδου.

– «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά». Πρόγραμμα εκπαιδευτικής ξενάγησης για παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας. Τα νήπια έρχονται σε πρώτη επαφή με τη διαδικασία της ανασκαφής και ακολουθούν όλη τη διαδρομή του ευρήματος από το χώμα στο Μουσείο.

ΙΔ΄ ΕΠΚΑ – Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

– «Τον καιρό των Μυκηναίων στη Φθιώτιδα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού. Oι μαθητές εμπεδώνουν τη διδακτική τους ύλη και γνωρίζουν την τοπική ιστορία της ΄Υστερης εποχής του Χαλκού στην αίθουσα του Μουσείου όπου εκτίθενται τα ευρήματα αυτής της περιόδου.

ΙΔ΄ ΕΠΚΑ – Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας

– «Χώμα – πέτρα – κόκαλο». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού. Οι δραστηριότητες του προϊστορικού ανθρώπου στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού διαγράφονται μέσα από τα υλικά κατασκευής των αγγείων, εργαλείων, κοσμημάτων, ειδωλίων και άλλων αντικειμένων καθημερινής χρήσης που εκτίθενται στη Συλλογή.

24η ΕΒΑ – Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη

– «Το βασίλειο των ζώων στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού. Μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου διερευνάται η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα στο Βυζάντιο στην καθημερινή ζωή, στην επικοινωνία, στον πόλεμο, στην θρησκεία και στην τέχνη.

Πληροφορίες

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μαθητών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιούνται καθημερινά ημέρες και ώρες εργάσιμες κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο από αρχαιολόγους των δύο Εφορειών. Οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τις αρχαιολόγους κ. Σοφία Δημάκη για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης και την Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας στο τηλ. 22330 23355, κ. Φιλίτσα Τιλελή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο τηλ. 22310 29992 και κ. Γεωργία Μπούκαλη για το Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης στο τηλ. 22310 47628 ή 22310 98079.