Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων κατέσχεσε δύο καλύμματα αρχαίων αιγυπτιακών σαρκοφάγων που βρέθηκαν κατά τον έλεγχο καταστήματος στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου. Οι αρχές υποψιάζονται ότι τα τμήματα των σαρκοφάγων κλάπηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής επανάστασης στην Αίγυπτο, στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπου ελέγχθηκαν ως προς την αυθεντικότητά τους, προκειμένου να πωληθούν στο εξωτερικό.

Τα δύο αντικείμενα, από φοινικόξυλο και κονίαμα, είχαν κοπεί στη μέση για να μπορούν να τοποθετηθούν σε κοινές βαλίτσες – μια πράξη η οποία επέφερε ανεπανόρθωτη ζημιά στα έργα τέχνης. Η χρονολόγηση με τη μέθοδο του C14 επιβεβαίωσε ότι τα καλύμματα έχουν ηλικία χιλιάδων ετών: το ένα χρονολογείται μεταξύ του 10ου και του 8ου αιώνα π.Χ. και το άλλο ανάμεσα στον 16ο και τον 14ο αι. π.Χ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων, «μέχρι πρόσφατα, οι έμποροι αρχαιοτήτων και άλλοι εκμεταλλεύονταν “παραθυράκια” του νόμου, για να φέρουν αρχαιότητες στη χώρα και να εκδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να τις διακινήσουν νόμιμα». Στο Ισραήλ, οι κάτοχοι κλεμμένων έργων τέχνης μπορούν να προσκομίσουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να τα πουλήσουν στην ελεύθερη αγορά ως «έργα τέχνης… δήθεν ισραηλινής προέλευσης».

Ένας νέος νόμος που θα τεθεί σε ισχύ από τις 20 Απριλίου στοχεύει στην καταπολέμηση αυτής της πρακτικής. «Η νέα νομοθεσία θα μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία… για να παρεμποδίσουμε την εισαγωγή στο Ισραήλ αρχαιοτήτων που κλάπηκαν ή λαφυραγωγήθηκαν σε άλλες χώρες, επιτρέποντάς μας να καταφέρουμε ένα πλήγμα στο διεθνές κύκλωμα εμπορίου των κλεμμένων αρχαιοτήτων» δήλωσε εκπρόσωπος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων Shai Bar-Tuna.

Η Αίγυπτος ζήτησε την επιστροφή των καλυμμάτων, και αυτή τη στιγμή εξετάζονται οι νόμιμες διαδικασίες επαναπατρισμού των έργων στη χώρα προέλευσής τους. Στο μεταξύ, τα καλύμματα φυλάσσονται από την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων σε ειδικό χώρο με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας.