Νέα έκκληση για ανταλλαγή απόψεων μέσω ενός φόρουμ απευθύνουν αρχαιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι που δραστηριοποιούνται στο Σουδάν.  Αφορμή δόθηκε από την εξέλιξη των εργασιών κατασκευής δύο φραγμάτων στις περιοχές Kajbar και Shereik, στον Τρίτο και τον Πέμπτο Καταρράκτη του Νείλου αντίστοιχα, καθώς και από τον προγραμματισμό της κατασκευής περισσότερων από οκτώ παρόμοιων φραγμάτων σε άλλες περιοχές του σουδανικού Νείλου.

Με έναρξη τις περιπτώσεις του Ασουάν στην Αίγυπτο, τα φράγματα στους καταρράκτες του Νείλου έχουν γίνει αιτία μεγάλων ανθρωπιστικών κρίσεων λόγω του εκτοπισμού τεράστιων πληθυσμών από τις πατρογονικές τους εστίες λόγω της πλημμύρας των εκτάσεων που προκαλούν. Ταυτόχρονα, αρχαιολογικά και άλλα πολιτισμικά κατάλοιπα του παρελθόντος που βρίσκονται σε ανεξερεύνητες κατά πολύ εκτάσεις χάνονται για πάντα κάτω από το νερό. Έτσι, παρελθόν, παρόν και μέλλον στις θιγόμενες περιοχές χάνεται ενώ, την ίδια στιγμή,  η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας που προσδοκάται από τα φράγματα είναι κατά πολύ κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών των ανθρώπων του Σουδάν και της Αιγύπτου.

Μέχρι σήμερα ομάδες αρχαιολόγων από όλον τον κόσμο έχουν πρωτοστατήσει στη δράση ενημέρωσης για την ανθρωπιστική και πολιτιστική κρίση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Σουδάν. Οι μέχρι τώρα ενέργειες αλλά και οι μελλοντικές δράσεις πρόκειται μάλιστα να συζητηθούν σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Βρετανικό Μουσείο. Δημιούργημα αρχαιολόγων είναι επίσης και το νέο φόρουμ που αποσκοπεί στην άμεση, καθημερινή  ενημέρωση για την κρίση των φραγμάτων με στόχο την προσπάθεια ανάπτυξης μέσων περιορισμού ή και αποτροπής ορισμένων από τις χειρότερες προσδοκώμενες συνέπειες.

Η διεύθυνση εγγραφής στο φόρουμ δίνεται παρακάτω.