Η γνωστή γκαλερί του Ρίτσαρντ Τεμπλ στο δυτικό Λονδίνο, η οποία τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση του ανώτατου αγγλικού δικαστηρίου, είχε επιστρέψει στην Ελλάδα έξι σημαντικής αξίας εικόνες, που είχαν κλαπεί από μοναστήρια και εκκλησιές της βόρειας Ελλάδας, παρέδωσε προχθές στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου οικειοθελώς αυτήν τη φορά δώδεκα εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου, κλεμμένες από εκκλησίες της περιοχής της Ηπείρου.

Και στις δύο περιπτώσεις ο άνθρωπος που πούλησε τις κλεμμένες εικόνες στον Ρίτσαρντ Τεμπλ, όπως αποκάλυψε στην αγγλική αστυνομία ο Άγγλος ιδιοκτήτης της γκαλερί, ήταν Έλληνας, του οποίου τα στοιχεία διαθέτει η αστυνομία.

18ος-19ος αιώνας

Οι δώδεκα εικόνες που επεστράφησαν τώρα είναι του 18ου και του 19ου αιώνα, οι τέσσερις από αυτές είναι μεγάλου μεγέθους, η μία απεικονίζει τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι άλλες είναι μικρού μεγέθους αλλά έχουν παραστάσεις και στις δύο όψεις. Ο εντοπισμός των κλεμμένων αυτών εικόνων στην αγορά του Λονδίνου επιτεύχθηκε, δήλωσε στο «Έθνος» η μορφωτική ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου, κυρία Βικτωρία Σολομωνίδου, χάρη στη συντονισμένη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, του περιφερειάρχη Ηπείρου και της υπηρεσίας αρχαιοκαπηλίας της αγγλικής αστυνομίας.

Μετά την επιστροφή των έξι κλεμμένων εικόνων τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε πληροφορίες ότι η γκαλερί του Ρίτσαρντ Τεμπλ είχε στην κατοχή της και άλλες εικόνες κλεμμένες από εκκλησίες και μοναστήρια της Ελλάδας και ζήτησε τη συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία ήλθε σε επαφή με τον Ρίτσαρντ Τεμπλ. Ο τελευταίος κάτω από την πίεση των ανακρίσεων, παραδέχτηκε ότι είχε αγοράσει από τον Έλληνα άλλες δώδεκα εικόνες, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν κλεμμένες και τις επέστρεψε «οικειοθελώς».

Η αναζήτηση πάντως κλεμμένων ελληνικών εικόνων δεν έχει ακόμα τελειώσει. «Οι έρευνες συνεχίζονται», δήλωσε η Βικτωρία Σολομωνίδου και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πρεσβεία έχει πληροφορίες ότι ο Ρίτσαρντ Τεμπλ έχει αγοράσει και άλλες κλεμμένες ελληνικές εικόνες, τις οποίες προσπάθησε να διαθέσει ιδιωτικά σε πελάτες του, χωρίς να τις εμφανίζει δημόσια στην γκαλερί του.

«Μετά την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, πιστεύω ότι θα αποθαρρυνθούν οι έμποροι να αγοράζουν κλεμμένες ελληνικές εικόνες. Η συνεργασία μας με τις αγγλικές αρχές στο θέμα αυτό είναι εξαιρετικά καλή».