Τα συμπεράσματά του από την έρευνα στις θέσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή Κρανιάς Ελασσόνας παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Πίκουλας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στις 3 σημαντικότερες θέσεις τις οποίες αξιολόγησε ως τις πιθανότερες για τη θέση της αρχαίας Μονδαίας: α) το Καστρί Βαλανίδας, όπου διασώζεται τείχος και κοντά είναι η θέση Στένωμα-Πηγάδια της Κρανιάς στην οποία υπάρχουν τάφοι του 1100 π.Χ., β) το Καστρί Λουτρού-Ποταμιά και κοντινό Παλιόκαστρο της Κρανιάς, όπου έχει αποκαλυφθεί κεραμική από τη Νεολιθική εποχή, καθώς και ευρήματα της Κλασικής, της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής εποχής, και γ) τη θέση Καστρί Παλιογκορτσιάς, στα σύνορα Κρανιάς-Δεσκάτης, όπου βρέθηκε πήλινο ειδώλιο της αρχαϊκής εποχής.

Από τις τρεις αυτές θέσεις, ο κ. Πίκουλας θεωρεί το Καστρί Λουτρού-Ποταμιά συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η πόλη Μονδαία, κυρίως λόγω ικανής απόστασης από την Άζωρο με την οποία είχε συνοριακές διαφορές τον 2ο αι. π.Χ. όπως δείχνει επιγραφή διαιτησίας που βρέθηκε στην Κέρκυρα. Η διάδοχη πόλη-οικισμός της Μονδαίας, είναι το Λουτρό, όπου σωζόμενη μαρμάρινη αγία τράπεζα με επιγραφή αλλά και θωράκια μαρμάρινα και κίονες τα οποία μαρτυρούν χριστιανικό ναό της εποχής του Ιουστινιανού.