Προχωρούν οι διαδικασίες για την υποβολή της υποψηφιότητας ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας, αναπτύχθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την προώθηση της υποψηφιότητας.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Φιλίππων, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ως το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί ο φάκελος της υποψηφιότητας προκειμένου να υποβληθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και να εγκριθεί, για να σταλεί στη συνέχεια στην UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, με σημαντικά μνημεία, όπως το αρχαίο θέατρο, το φόρουμ και παλαιοχριστιανικοί ναοί, συνδέεται με μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα, που έχουν διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φίλιππος Β′, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έδωσε το όνομά του στην πόλη των Φιλίππων», παρατηρεί ο κ. Παπαδόπουλος. Κι επίσης, η μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ., καθόρισε την πορεία της ρωμαϊκής Δημοκρατίας προς την αυτοκρατορία που θα καταλάμβανε δεσπόζουσα θέση στον αρχαίο κόσμο, ενώ στους Φιλίππους ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ευρώπη από τον Απόστολο Παύλο.

Στη δυναμική των αρχαίων Φιλίππων και τον αναπτυξιακό ρόλο του χώρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε στην ημερίδα ο Αθανάσιος Νακάσης, γενικός γραμματέας του ελληνικού ICOMOS, προϊστάμενος διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ.